När Photoshop inte är gratis – här är dina bästa alternativ

Gratis PhotoshopBilder är något som bara blir mer och mer populärt – och nödvändigt att använda i din onlinemarknadsföring numera. Och då behöver du någon form av bildbehandlingsprogram.

Att köpa bildbehandlingens bildbehandlare Photoshop är som vi alla vet inte direkt gratis – även om de numera har infört en betydligt humanare prismodell i och med månadskostnaden.

Och Photoshop är naturligtvis det bästa du kan ha om du ska skapa visuella stordåd, det är ingenting att sticka under stol med.

Att photoshoppa har ju på senare år till och med blivit ett både ett verb och mer eller mindre synonymt med att redigera en bild. Precis som att googla har blivit benämningen för att söka efter något på internet. Snacka om erkännande för ett varumärke!

Visuell marknadsföring är det nya svarta

Läser man statistiken över vad som engagerar människor på nätet idag så slår bilder/foton video, texter och all annan typ av innehåll. Visuell marknadsföring är alltså grejen och allt ska ha bilder idag. Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, din webbplats och blogg – men du är inte så pigg på att lägga ut pengar på Photoshop.

Så är det bara att glömma dina drömmar om att göra webben till en visuellt bättre plats?

Nej, långt ifrån. Sanningen är den att om du inte är professionell grafisk formgivare, AD (eller någon annan yrkesroll i den stilen) så klarar du dig finfint med andra betydligt billigare alternativ. Och trots att Adobe lyckats få till ett verb av sitt flaggskepp Photoshop så har de definitivt inte bildbehandlingsmarknaden för sig själv.

Dina alternativ till Photoshop – gratis eller billiga

Det finns en lång rad bra alternativ därute som bara väntar på att du ska upptäcka dem. Och för att du ska slippa gå på jakt själv så har vi sammanställt de bästa alternativen till Photoshop i en praktisk guide, både verktyg som är helt gratis och de som kostar en liten slant (men definitivt är billigare än Adobe-programmet).

Så oavsett om du letar efter alternativ på grund av Photoshops prislapp, gärna stödjer mindre välkända alternativ till de stora jättarna i sann David och Goliat-anda eller helt enkelt inte behöver alla de för oss normalanvändare ganska onödiga funktioner som Photoshop utrustats med så hittar du vad du behöver här.

Håll till godo! Och har du ett favoritverktyg för bildbehandling, gratis eller billigt, som vi missat får du gärna fylla på listan i kommentarsfältet.

Pixlr

Pixlr

Du som använder Pixlr får tillgång till över 600 bildeffekter

Webbplats: Pixlr
Plattform: iOS, Android
Pris: Gratis

Enligt Pixlr själva är deras app den populäraste fotoredigeraren i världen. Om det föreligger ett världsherravälde i den storleksklassen är svårt att säga, men faktumet att verktyget är gratis lär ju åtminstone bidra till en popularitet utöver det vanliga.

Verktyget ger dig tillgång till över 600 bildeffekter, filter och ramar, och du har möjlighet att göra allt det som man kan förvänta sig från en fotoredigerare. Du kan snabbt och enkelt beskära, ändra storlek, ta bort röda ögon, göra tänder vita – kort och gott fixa till vilken bild som helst.

Pixlr finns för både iOS och Android och du som har erfarenhet av Photoshop kommer att känna igen dig i gränssnittet och därmed komma igång snabbt.

GIMP

GIMP

GIMP är väldigt likt Photoshop, men gratis

Webbplats: GIMP
Plattform: Windows, Mac, Linux
Pris: Gratis

GIMP står för GNU Image Manipulation Program och är ett gratis open source-alternativ till Photoshop för att skapa och redigera bilder. Applikationen, som du laddar ner till din dator finns idag för både Windows, Mac och Linux och på flera olika språk, däribland svenska.

Med det kraftfulla GIMP får du ett brett urval av verktyg, som på många sätt liknar Photoshop. Det är därför ett utmärkt alternativ för dig som är ute efter ett bra bildredigeringsprogram som är gratis. Gränssnittet skiljer sig till viss del från Adobes program, men det finns en version som till mångt och mycket känns som Adobes program. Detta gör det enklare för dig som har erfarenhet av Photoshop att komma igång. De har också ansträngt sig på sistone för göra applikationen tillgängligare för nybörjare.

Komplett verktygslåda

GIMP erbjuder dig alla de verktyg du behöver för att kunna redigera och manipulera dina bilder och foton. Ritverktyg, penslar, airbrushing, kloning, övertoningar (gradients), beskärning, lager och storleksändring för att bara nämna några. Det går till och med att animera dina skapelser.

Givetvis är det inga problem med kompatibilitet, så att du kan arbeta med de vanliga filformaten som JPEG, PNG och GIF, men du måste då exportera dina projekt istället för att spara eftersom GIMP för tillfället bara sparar till sitt egna XCF-format.

Sumopaint

Sumopaint

Ett lättanvänt och fullgott alternativ till Photoshop som även fungerar på webben

Webbplats: Sumopaint
Plattform: Webbläsare (kräver Adobe Flash), Windows, iPad
Pris: Gratis grundversion online (Pro-licens som kan användas offline kostar $19)

Sumopaint är ett riktigt bra och fullgott bildredigeringsverktyg som du arbetar med online i din webbläsare. Allt funktioner kan förvänta dig finns här och investerar du i pro-versionen kan du även installera appen på din dator eller iPad om du vill.

För att kunna använda verktyget måste du ha Adobe Flash installerat, så gratisversionen går med andra ord inte att använda på iPad. Men för övrigt är applikationen lätt, går snabbt att ladda och har ett användarvänligt och responsivt gränssnitt.

I verktygslådan hittar du pennverktyg, penslar, former och figurer, övertoningar, text, kloning, markeringsvertyg – ja, kort sagt allt du behöver för att din kreativitet och inspiration ska prestera på topp. Och den som använt Photoshop kommer garanterat känna igen sig. Dessutom kan du öppna filer som du sparat på din hårddisk.

Lite smolk i Sumopaints glädjebägare

Inget gott som inte har något ont med sig. Du som håller dig till bilder och foton för webben (dvs RGB) kan omfamna Sumopaint med hull och hår. Men klarar du dig inte med RGB-färger utan behöver använda CMYK, Lab eller andra färgmodeller så går du tyvärr bet i detta verktyg.

PicMonkey

PicMonkey

PicMonkey utsågs till en av de 100 bästa webbplatserna 2013

Webbplats: PicMonkey
Plattform: Webbläsare
Pris: Gratis (PicMonkey Royale för $4,99 per månad ger dig annonsfritt och tillgång till fler effekter, typsnitt, overlays m.m.)

Att PicMonkey utsågs till en av 100 bästa webbplatserna 2013 av PCMag.com är bara ett kvitto på att detta verktyg är fantastiskt användbart. Det är inte bara gratis (möjlighet till uppgradering för en liten peng finns) utan ger dig också tillgång till snygga effekter och filter som du enkelt får på plats med bara ett klick. Självklart finns det också tjusiga fonter så att du kan lägga text på dina bilder samt använda alla verktygets overlays, mönster och ramar.

Bildredigeringsverktyget är perfekt för dig som gillar att använda sociala medier och vill bjuda dina fans och följare på förtjusande fina bilder. Varför inte göra fina omslagsbilder till Facebook, Twitter, YouTube eller Google Plus? Eller attraktiva bilder att pinna på Pinterest? För att inte tala om vilka skapelser du kan göra till Instagram. Som sagt är bilder det överlägset mest populära innehållet i sociala medier och PicMonkey ger dig allt du behöver.

Dessutom kan du enkelt göra eleganta kollage med det lättanvända och flexibla kollageverktyget. PicMonkey uppdateras också ständigt med nya saker så din kreativitet får garanterat sitt lystmäte. Som PicMonkey själva säger: verkyget är superkul att använda!

Paint.net

Paint.net

Är du PC-användare och vill redigera foton så är Paint.net ett utmärkt alternativ till Photoshop

Webbplats: Paint.net
Plattform: Windows
Pris: Gratis

Paint.net är ett gratis redigeringsverktyg med fokus för foton och bilder som kan användas av dig som har en PC med Windows. Det är ett open source-alternativ till programmet Paint som Microsoft har förinstallerat i Windows, men betydligt mer användbart. För dig med artistiska ambitioner är det inte det bästa alternativet, men för bildredigering finns allt du behöver.

Programmets fokus är att det ska vara lätt att använda och gränssnittet i Paint.net erbjuder bland annat lagerhantering, förvrängning, ljusinställning, obegränsade möjligheter att ångra dig, specialeffekter och gott om användbara och kraftfulla verktyg. Kort och gott det mesta av det bästa som du hittar i Photoshop. Dessutom finns det ett aktivt onlinecommunity där du kan få hjälp om du kör fast, hjälpinstruktioner och tillägg att installera.

Canva

Canva

En lättanvänd webbapp där du skapa konstverk till din blogg, sociala medier, inbjudningar och mycket mer.

Webbplats: Canva
Plattform: Webbläsare
Pris: Gratis

Behöver du något riktigt snyggt och vill att det ska gå fort och lätt att skapa? Då är Canva din bästa vän. Applikationen erbjuder dig, för att använda Canvas egna ord, ”häpnadsväckande enkel grafisk design” och du använder den direkt i din webbläsare. Det spelar ingen roll om du anser att din talang inom grafisk design är lika med noll – med det här verktyget kan vem som helst skapa bilder av rang.

Genom att i stort sett bara klicka, dra och släppa kan du enkelt skapa bilder till din blogg och hemsida, sociala medier, omslagsbilder till Facebook, inbjudningar, gratulationskort, presentationer, affischer och mycket mer. Naturligtvis är det inte ett verktyg för verkliga proffs, men vill du snabbt slänga ihop något attraktivt att lägga ut på till exempel Facebook så finns det få verktyg som slår Canva.

Du kan välja på många bakgrunder, mönster, foton och roliga bilder i verktyget (vissa av dem kostar dock pengar) och det ska enligt uppgift gå att söka på en miljon bilder. Så du kommer garanterat aldrig att få slut på material till dina grafiska alster.

Serif PhotoPlus X6

PhotoPlus X6

Perfekt för dig som vill redigera dina foton med proffskvalitet

Webbplats: PhotoPlus X6
Plattform: Windows 8, 7, Vista, XP
Pris: £71,48

Av de verktyg som finns listade i den här guiden är det kanske PhotoPlus X6 som är den främsta konkurrenten till Photoshop när det kommer till att kopiera verktygen i Adobes program och erbjuda dem för ett lägre pris. Och sorry Mac-användare, det finns bara för de som kör PC.

Men för att damma av en gammal nött sanning: du får vad du betalar för. I ärlighetens namn är PhotoPlus X6 ganska klurigt att komma in i för nybörjare och det når varken upp till tillförlitligheten eller det snygga gränssnittet som storebror erbjuder. Du som är en erfaren bildbehandlare kan dock skapa kvalitetsresultat med verktyget – och som sagt, du sparar en hel del pengar i jämförelse.

Sketch

Sketch

Fyllt med funktionerna du hittar hos Photoshop och Illustrator till en bråkdel av priset

Webbplats: Sketch
Plattform: Mac
Pris: $79,99 (finns gratis testversion)

Själva beskriver företaget bakom Sketch verktyget som ”Designerns verktygslåda” och det är kanske inte är en så dum beskrivning. Det är en professionell app för vektorgrafik och har flera av de funktioner som du hittar hos Photoshop och dess kusin Illustrator. Lager, övertoningar, färgväljare, skuggor, former, ramar och stilar för att bara nämna några. Och med ett lättförståeligt gränssnitt är det lätt att komma igång med sina vektoralster – om du är Mac-användare vill säga.

Sketch har hakat på den ökade populariteten hos Retina-displays och mobila enheter genom att göra verktyget så flexibelt som möjligt. Att få till tydlig zoomning och knivskarpa vektorformer som klarar alla typer av upplösningar är inga problem.

Och dessutom behöver du inte köpa grisen i säcken om du vill testa om Sketch uppfyller kraven du har på din vektorgrafik. Med deras testversion så kan du provköra verktyget innan du slår till och köper det.

Pixelmator

Pixelmator

Snabb och smidig bildredigering för Mac-användaren

Webbplats: Pixelmator
Plattform: Mac
Pris: $29,99 (finns gratis testversion)

Pixelmator är en bildredigeringsapp för Mac-användare och erbjuder allt det du behöver för att fixa till dina bilder som ett proffs. Den har blivit utsetd till både bästa appen i App Store 2011 och vunnit Apple Design Award så satsar du dina kort på det här verktyget är oddsen för succé stor. Att den är byggd på det kraftfulla operativsystemet Mac OS X gör ju inte saken sämre.

I appen kan du arbetar med lager, lagerstilar, göra bilder flytande på olika sätt, flytta objekt, välja objekt, använda penslar, retoucha, skapa former, jobba med text, justera färger, skapa effekter och mycket mer. Dessutom finns 150 filter att experimentera med. Och du kan både öppna och spara de populära filformaten, exempelvis PSD, PNG, JPEG och TIFF – så att samarbeta med de som använder Photoshop är inga problem.

Aperture

Aperture

För dig som är fotograf är Aperture det perfekta verktyget

Webbplats: Aperture
Plattform: Mac
Pris: $79,99

Är du fotograf? Då är Aperture ett fantastiskt alternativ till Photoshop. Här finns allt du kan önska dig för dina behov som fotograf – att verktyget saknar funktioner som 3D och animering spelar förmodligen ingen roll för dig. Att det är renodlat gör det bara mer lättanvänt för dig som bara bryr dig om traditionella bilder.

Aperture är fullmatat med lättanvända och innovativa verktyg och effekter som hjälper dig att göra dina redan bra bilder perfekta. Dessutom finns smidiga funktioner för att importera, organisera, bläddra igenom, jämföra och dela dina bilder.

Som fotograf, professionell eller på hobbynivå, och Mac-användare är det ingen tvekan: satsa på Aperture!

Acorn

Acorn

Bildredigeringsverktyg som fått stora förbättringar den senaste tiden

Webbplats: Acorn
Plattform: Mac
Pris: $49,99 (gratis att prova i 14 dagar)

Acorn är ytterligare ett prisbelönt bildredigeringsalternativ för Mac-användare som funnits på marknaden ända sedan 2007. Det fungerar utmärkt för både dig som håller på med bilder som hobby och dig som är proffs. Lägga text på dina bilder, kombinera bilder till kollage och arbeta med lager är bara några av möjligheterna du som användare har.

I den senaste version, Acorn 4, har en rad förbättringar skett. Uppdateringen innebär bland mycket annat bättre snabbhet och användargränssnitt. Du som letar efter ett prisvärt alternativ till Photoshop kommer definitivt inte att bli besviken.

—–

Så där ja, det var en rejäl genomgång av dina bästa alternativ för bildbehandling när Photoshop inte är gratis. Hoppas att det är ett eller flera av dem som blir din nya favorit om du känner att Adobe-programmet är för dyrt eller komplicerat för dig.

Charlotta Wortzelius


Dagens marknadsföringslärdom

Världen är full av godbitar om du inte vill satsa dina slantar på Photoshop.

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

2 kommentarer
Conny Nilsson säger 10 januari 2015

Jag vill tacka dig för en mycket bra och utförlig guide. Jag ska genast börja prova picmonkey tänkte jag. Är mailchimp och pic monkey från samma kreatörer?

Svara
    Charlotta Wortzelius säger 10 januari 2015

    Tack Conny, vad roligt att du uppskattade guiden och att du tänker börja använda PicMonkey direkt – det är precis så man ska göra när man lär sig något nytt. Tror inte att det är samma personer som ligger bakom den tjänsten och MailChimp – men de delar onekligen fascinationen för apor… Önskar dig lycka till med PicMonkey och många visuella stordåd under 2015!

    Svara
Svara

Popular posts