97 sajter med gratis bilder till din hemsida eller blogg

Gratis bilder på nätetAtt hitta rätt bilder eller foton till din webbplats, ditt blogginlägg eller för dina olika sociala medier är jätteviktigt idag.

Du behöver bra bilder för att sticka ut och synas i den allt större informationsfloden som sköljer över oss idag.

Text, video och ljud i all ära, men bilder är fortfarande den typ av innehåll som regerar i webbvärlden.

Varför?

Jo, för att bilder har förmågan att ge betraktaren en direkt och känslomässig reaktion – de kräver varken särskilt mycket av vår tid eller kraft för att påverka oss. Vi människor är visuella varelser och faktum är att 90% av informationen som överförs av den mänskliga hjärnan är visuell (källa).

Därför har du betydligt större chans att fånga din målgrupps uppmärksamhet om du använder kraften i bilder. Bilderna ser till att dina fantastiska idéer, texter och annat content får den uppmärksamhet de förtjänar istället för att de försvinner bland allt annat.

Problemet är bara att få tag på dessa bilder – tyvärr är vi ju inte proffsfotografer allihop.

Så hur gör du?

En lösning är givetvis att bege dig till en välkänd bildbank på nätet, exempelvis Shutterstock, Depositphotos eller Big Stock. Där finns fullt av bra bilder, men det är inte alla som har lust att betala det ganska höga priset för att få en bra bild till sitt blogginlägg eller sin Facebook-uppdatering. Om du använder bilder ofta – vilket du som sagt bör – kan kostnaderna snabbt dra iväg.

Då är det tur att det finns sajter där du hittar GRATIS bilder på nätet som du kan använda istället för att köpa. Utan att du behöver vara en fullfjädrad fotograf, en fena på bildredigering eller ha tillgång till alla tänkbara motiv. Andra har redan gjort jobbet åt dig – och du kan ta del av det utan att det kostar dig ett öre.

För att spara dig tid och kraft i bildjakten har jag i den här artikeln listat 97 ställen där du hittar gratis bilder till din hemsida, din blogg eller dina olika sociala medier. Med denna definitiva guide till gratis bilder online behöver du aldrig mer fundera på var du ska hitta den perfekta bilden.

Bonus: [thrive_2step id=’4635′]Ladda ner listan[/thrive_2step] över 97 webbplatser med gratis bilder som en smidig PDF som du kan skriva ut och spara. Den inkluderar dessutom mina favoritställen för gratis ikoner, bakgrundsmönster, illustrationer och typsnitt som du inte hittar i den här artikeln.

Några ord på vägen om copyright

Copyright varningInnan du börjar ladda ner gratis bilder från nätet för fullt är det en viktig varningsflagga som måste hissas. Den kallas copyright och kan ställa till rejält med problem om du inte har koll på vad som gäller. Att exempelvis bege dig till Googles bildsök och ladda ner första bästa bild du gillar kan visa sig vara ett stort misstag eftersom de flesta bilder där är copyright-skyddade.

Hur gör du då om du hittar ett fantastisk tjusig bild som du vill använda på din hemsida, i din blogg, i sociala medier, i din presentation etc? Om du använder foton/bilder som är licensierade under Creative Commons Public Domain-licensen så har du alla rättigheter på din sida. Om så inte är fallet har du två val.

Antingen laddar du ner bilden och håller tummarna för att den som har upphovsrätt till bilden inte kommer dig på spåren och vidtar rättsliga åtgärder. Oavsett om du åker fast eller inte är denna taktik inte något som jag rekommenderar – att stjäla någon annans verk är inte okej och vi vill ju alla ha rent mjöl i påsen, eller hur?

Därför är det en mycket bättre idé att välja den både säkrare och mer moraliska vägen att samtycka till villkoren för upphovsrätten för bilden du vill använda. Vanligtvis betyder det att du lägga in en länk till bildens URL (webbadress) och/eller uppge namnet på fotografen som har tagit bilden. Det kan också innebära att du måste betala en liten avgift om du behöver en kommersiell licens, exempelvis för att använda bilden i din marknadsföring.

Summa summarum: Ha alltid koll på copyright och vilka rättigheter som gäller för bilden du vill använda för att undvika tråkigheter. Och jag vill också betona att jag inte är någon jurist, så fördjupa dig gärna ytterligare i det här med bildrättigheter och licenser för att vara på den säkra sidan. En bra sida att börja med är Creative Commons.

Hur du använder guiden på bästa sätt

97 sajter är rätt mycket att hålla reda på och givetvis fungerar det inte i verkligheten att leta bilder på alla dessa ställen varje gång – det tar både för mycket tid och energi. Därför tänkte jag ge dig några tips på hur du använder guiden effektivt i din bildjakt.

Börja med att hitta 3-5 hemsidor som du gillar. Försök att begränsa dig till dessa för att inte ta dig vatten över huvudet. Personligen gillar jag Unsplash, Gratisography, Free Images, Public Domain Archive, New Old Stock (har alltid varit svag för retromotiv) och SplitShire, men titta själv igenom listan för att hitta just dina favoriter.

Sedan ser du till att få full koll på licenserna för dessa webbplatser – copyright är ingenting att leka med som sagt. Får du använda dem för kommersiella syften? Måste du länka till bilden du använder eller ange fotografens namn? Allt sådant måste du veta innan du börjar använda materialet.

Bokmärk sedan dina nya favoritbildsajter och sätt dig in i hur de är organiserade (sökfunktion, kategorier etc.) för att du snabbt och enkelt ska kunna hitta de bilder du behöver i framtiden. Ett bra tips är också att du direkt börjar spara bilder du gillar på hårddisken eller i till exempel Evernote för framtida inspiration även om du inte behöver dem här och nu.

Innan du publicerar bilderna på hemsidan, din blogg eller i sociala medier är det också en bra idé att fixa till dina bilder i ett bildbehandlingsprogram som Photoshop eller något av de gratis alternativ till Photoshop som finns på webben. Med dessa program kan du göra dina bilder unika genom att exempelvis placera texter i snygga typsnitt på dem.

Dags att hitta gratis bilder på nätet!

Nu när du vet varför du ska använda bilder, hur du får använda dem och hur du effektiviserar din bildjakt är det verkligen dags för det verkligt väsentliga i denna artikel: Listan på 97 ställen där du hittar gratis bilder till din hemsida eller blogg.

Här finns sajter med både moderna bilder med ”Instagram-känsla”, generella bilder, vintagebilder, bildsökmotorer och temasajter som resor, natur och mat. Håll till godo!

500px

500px har en avdelning med gratis Creative Commons-licensierade bilder där du kan hitta många fina motiv. Men håll koll på licenserna eftersom sajten även har bilder som kostar pengar.

ABSFreePic

På ABSFreePic hittar du högupplösta bilder som är helt gratis och fria att använda som du vill.

A Prettier Web

Som namnet antyder vill A Prettier Web göra webben snyggare och det tycker jag utan tvekan att sajten lyckas med. På sajtens gratisavdelning finns många fina kvalitetsbilder för dig som vill göra din blogg, webbplats eller sociala medier vackrare.

bara art

Gratis högupplösta foton för både personligt och kommersiellt bruk finns hos bara art. Bakom sajten står en tjeckisk hobbyfotograf.

Barn Images

Barn Images erbjuder dig en samling av gratis högupplösta fotografier med Creative Commons-licens i många olika kategorier som du får använda och redigera som du vill.

Behold

Behold är en bildsökmotor som söker bland 1 040 000 Flick-bilder.

Best Stock Photo Free

På Best Stock Photo Free hittar du vackra bilder som du får ladda ner och använda som du vill utan kostnad. Bakom sajten står en fotograf som vill använda den för att utveckla sin passion för fotografi.

Boss Fight

På Boss Fight läggs det varje dag till 10-20 högupplösta kvalitetsbilder och -foton i olika kategorier som du får använda som du vill.

British Library Flickr

Letar du efter gratis tecknade bilder på nätet i allmänhet och teckningar, målningar illustrationer från förr i synnerhet? Då har du en riktig guldgruva i British Library Flickr.

Burning Well

Burning Well är en stor samling public domain-bilder från fotografer över hela världen som du får använda som du vill utan att det kostar dig något.

Compfight

Compfight söker snabbt och enkelt igenom Flickr efter bilder och gör det riktigt bra. Du kan filtrera baserat på licens – och se till att du verkligen har koll på vilken licens som gäller innan du publicerar material som du hittat här.

CreativeCommons.photos

CreativeCommons.photos är en av de största databaserna på nätet för foton och bilder med licensen Creative Commons Public Domain License CC0, vilket betyder att du får göra vad du vill med bilderna.

Creative Commons Search

Creative Commons Search hjälper dig att hitta Creative Commons-bilder på bland annat Flickr, Pixabay, Fotopedia och Google bilder.

Creative Market

Creative Market är egentligen en betaltjänst, men där du varje vecka kan få en finfin goodie bag med gratis bilder, typsnitt och annan grafik att använda på din blogg eller webbplats.

Gratis bilder Creative Market

Missa inte den veckovisa goodie bagen med gratis grafik från Creative Market

 

Creative Platoon

Fotona på Creative Platoon är tagna av Nicholas Duell och du får använda dem på din hemsida eller blogg så länge du anger honom som fotograf.

Crow The Stone

På Crow The Stone finns gott om kostnadsfria foton att använda som du vill. Du kan också bli prenumerant och få nya foton direkt till din inbox varje vecka.

Death to the Stock Photo

Death to the Stock Photo skickar två fotografer – som av namnet att döma har tröttnat på uttjatade stockfoton i bildbanker – varje månad en packe fina och gratis bilder, vanligtvis med ett speciellt tema, om du blir prenumerant.

DesignersPics

DesignersPics har högupplösta bilder för både personligt och kommersiellt bruk. De får användas utan att ange bildkälla. Bakom webbplatsen står indiske Jeshu John.

Dreamstime

Bildbanken Dreamstime har, förutom en jättesamling bilder som kostar pengar, också en gratisavdelning som inte går av för hackor.

Everystockphoto.com

Everystockphoto.com är en sökmotor för gratis foton. Fotona kommer från många olika källor och har därmed olika licenser. Så se till att du är medveten om vilka rättigheter som gäller för det foto du vill använda.

Finda.photo

Finda.photo är en kostnadsfri sökmotor för bilder där du kan söka på färg.

Flickr Creative Commons

Flickr Creative Commons uppdateras ständigt med nya bilder från människor över hela världen. Vissa bilder har strängare licenser, så gör en extra koll innan du använder en bild från sajten.

Foodies Feed

Vi tröttnar aldrig på matbilder, eller hur? På Foodies Feed finns högupplösta bilder på mat för alla dina matrelaterade bildbehov oavsett om det gäller frukost, lunch, middag eller något annat.

Foter

På Foter kan du söka bland över 190 miljoner gratis Creative Commons-bilder från många olika källor. Licenserna varierar så var uppmärksam på vad som gäller. För varje bild finns en inbäddningskod med all information du behöver för att ange bildkälla på rätt sätt. Hela systemet finns dessutom tillgängligt som en WordPress-plugin för dig som använder detta i mitt tycke eminenta publiceringsverktyg.

Frankenfotos

Frankenfotos är en webbplats på tyska som erbjuder foton för både personligt och kommersiellt bruk.

Free Digital Photos

På Free Digital Photos kan du ladda ner foton och illustrationer i hög kvalitet för webbplatser, annonsmaterial, tidningar, tidskrifter, böcker, bokomslag, skivomslag, datorprogram och mycket mer. Samtliga bilder är gratis, producerade av professionella fotografer och digitala illustratörer, men kan också köpas om du behöver dem i större storlekar.

Freeepy

Freeepy erbjuder gratis bilder för kommersiell användning.

freefilehunt

freefilehunt är en sökmotor för kostnadsfri design. Förutom bilder hittar du bland annat gratis WordPress-teman, Tumblr-teman och texteffekter för Photoshop.

Free For Commercial Use

Free For Commercial Use samlar in foton från andra webbplatser med gratis foton och dessa får som namnet antyder användas gratis för kommersiella syften.

FreeFoto

FreeFoto ger dig tillgång till 132 549 i 3 640 kategorier foton som du får använda om du länkar tillbaka till bilden och anger upphovsrätt.

Free Images

Webbplatsens namn säger egentligen allt – på Free Images (hette tidigare stock.xchng) hittar du gratis bilder. Och det i otroliga mängder. Den här sajten har i många år varit det första stället jag vänt mig till när jag letat efter en gratis bild, illustration eller clipart. En extra finess är att du kan se hur många nedladdningar varje bild har – så att du inte riskerar att sedan hitta bilden du väljer på var och varannan sajt.

FreeImages.co.uk

På FreeImages.co.uk hittar du 13 700 gratis stockfoton i 88 kategorier som du kan använda till webbplatser, tidningar trycksaker eller var du nu behöver ett bra foto. Se till att du har koll på vilken licens som gäller.

freemagebank

freemagebank erbjuder bilder i många olika kategorier som du får använda för både personligt och kommersiellt bruk utan kostnad.

FreeMediaGoo.com

Royaltyfria bilder, bakgrundsbilder, illustrationer, texturer och grafik i hög kvalitet att använda i dina olika designprojekt hittar du på FreeMediaGoo.com

Free Nature Stock

Free Nature Stock är en guldgruva för dig som gillar bilder med naturmotiv. Här finns en stor samling royaltyfria naturbilder av fotografen Adrian Pelletier.

FreePhotosBank

Fina bilder i många olika kategorier som du får använda utan kostnad finns på FreePhotosBank.

FreePixels

På FreePixels finns gratis stockfoton i hög upplösning att ladda ner.

Freerange Stock

På Freerange Stock hittar du stora (minst 2 400 x 1 600 pixlar) bilder i hög kvalitet. Sajten kräver ett medlemskap som dock är gratis.

Free Stock Images

Free Stock Images är fullt av snygga bilder som det bara är att ta för sig av. Nedladdningen av en bild kräver att du lägger den i en varukorg och registrerar dig med namn och e-postadress likt en webbshop, men ”köpet” är gratis.

Free Stock Photos

Free Stock Photos har funnits sedan 1999 och designambitionerna verkar ha stannat kvar på andra sidan millenieskiftet. Men om du bortser ifrån den bedrövliga designen så finns här en hel del bra bilder att ladda ner, framför allt med landskap, natur och sevärdheter. När du använder en bild måste du ange upphovsman eller länka till originalbilden.

From Old Books

Gillar du gamla vackra böcker? Då kommer du att gilla From Old Books där du hittar över 3 500 gratis bilder online från gamla sällsynta antika böcker.

Generator

Copyrightfria mediafiler i form av bilder, videor och ljudeffekter hittar du på Generator.

Getty Images

På Getty Images finns över 50 miljoner inbäddningsbara bilder i olika kategorier. Det är bara att placera musen ovanpå en bild och klicka på ikonen </> för att få koden som du ska klistra in i ditt blogginlägg eller var du nu vill ha bilden.

Gratisography

Du som letar efter annorlunda, roliga eller tokiga bilder ska bege dig till Gratisography där du hittar en uppsjö av högupplösta bilder som definitivt sticker ut från mängden.

Gratis bilder Gratisography

Bilderna på Gratisography är definitivt inte som andra så det är hit du ska bege dig om du vill ha något annorlunda

 

HiResStock

På HiResStock finns högupplösta bilder för designers som du fritt kan använda som bakgrund på din webbplats eller app, i artiklar i tidningar eller i webbplatsmallar som du säljer.

Humanline

Humanline är ett visuellt bibliotek med bilder relaterade till vår civilisations historia, konst och vetenskap. Målet är att samla så mycket visuellt material som möjligt och därmed bidra till bevarandet av världens kulturarv. Bilderna är fria att använda om de ska användas i utbildningssyfte. Om du ska använda dem i kommersiellt syfte behöver du registrera dig som medlem och sedan följa de licenser som de olika bilderna har.

Image*After

På Image*After kan du ladda ner bilder och texturer att använda i dina olika projekt, både privata och kommersiella.

Image Base

Image Base är en samling av bilder, de flesta högupplösta och tagna av amatörfotografen David Niblack, som du kan använda fritt utan att behöva ange upphovsman. Här finns bilder i kategorierna människor, objekt, natur, stadsmiljö och ”holy land”. Dessutom finns det bakgrunder till Powerpoint-presentationer.

IM Free

På IM Free finns gratis resurser för alla dina designprojekt i hög kvalitet – bilder på alltifrån företagande till musik, ikoner och mallar.

Internet Archive Books

Du som är svag för bilder och illustrationer ur gamla böcker kommer inte ångra ett besök på Internet Archive Books.

ISO Republic

ISO Republic erbjuder gratis bilder i hög kvalitet för kreatörer. Webbplatsen vänder sig till designers och utvecklare som arbetar med mindre projekt där det inte finns budget för kvalitetsfoto.

iStock

iStock är en del av Getty Images och egentligen en bildbank som kostar pengar. Men sajten har också en gratisavdelning med royaltyfria foton, illustrationer, videor och ljudfiler där du kan göra fynd.

Jay Mantri

7 nya kvalitetsbilder läggs till varje torsdag på Jay Mantri. Du får använda och ändra på dem som du vill utan att behöva ange upphovsman.

Kaboompics

Kaboompics har en stor samling bilder som du är fri att använda för både dina personliga och kommersiella behov.

Library of Congress

På Library of Congress finns mer än 13,7 miljoner gamla stillbilder från förr i digital form. Syftet är att främja utbildning och vetenskap.

Life of Pix

På Life of Pix finns högupplösta foton, vektorgrafik och videor med public domain-licens.

Little Visuals

På Little Visuals finns vackra högupplösta foton med många olika motiv som du får använda som du vill.

Lock and Stock Photos

Professionella kvalitetsfoton från fotografen AJ Montpetit hittar du på Lock and Stock Photos. Bilderna får du använda gratis så länge du länkar tillbaka till sajten.

Magdeleine

På Magdeleine finns en stor mängd handplockade foton att använda och inspireras av. Här måste du dock ha extra koll på licenserna.

MMT

MMT erbjuder gratis stockfoton tagna av Jeffrey Betts under Public Domain-licens som du får använda som du vill, även i kommersiella projekt. Nya foton tillkommer varje vecka.

Morgue File

Morgue File har över 340 000 bilder som du får använda och ändra som du vill.

Moveast

Bakom Moveast står en portugisisk kille som dokumenterar sin flytt och sina resor österut och har beslutat sig för att alla hans bilder ska vara gratis för andra att använda.

New Old Stock

Har du funderat över vem som egentligen äger rättigheterna till alla snygga gamla foton från tidigt 1900-tal? Svaret är i de allra flesta att ingen gör det eftersom fotograferna med största sannolikhet inte finns med oss längre. Men att vara riktigt säker på att den coola retrobild du hittat är okej ska du använda New Old Stock där det finns en finfin samling äkta vintagefoton som det är fritt fram att använda som du vill.

Gratis bilder New Old Stock

Finska karlar i mediebranschen på 1930-talet – bara en av alla gratis bilder i retrostil du hittar på New Old Stock

 

Open Photo

På Open Photo finns det gott om foton, vektorgrafik och till och med videor att välja mellan.

Pexels

Pexels är en sökmotor för bilder som du får använda som du vill. Det läggs till 5 nya snygga foton varje dag i kategorier som vintage, abstrakta, svartvita och teknik. Låt antingen slumpen hjälpa dig hitta en bra bild eller använda filter som ”Nya foton” eller ”Populära foton”.

Photl

Photl erbjuder över 500 000 royaltyfria stockfoton i många olika kategorier och du har möjlighet att ladda ner upp till 20 MB per dag. Observera att du måste länka tillbaka till Photl om du använder sajtens bilder i kommersiellt syfte.

PhotoPin

På PhotoPin kan du med deras smidiga sökfunktion söka bland miljontals Creative Commons-bilder och enkelt publicera dem på din blogg eller där du behöver dem.

PicFindr

PicFindr söker på nätet efter foton som är helt gratis att använda kommersiellt. Det är en webbtjänst som hjälper dig att söka i flera bildbanker samtidigt och du kan ställa in sökningen beroende på vilken licens du behöver för ditt projekt.

Picjumbo

Picjumbo har en intressant samling gratis bilder som du får använda för både personliga och kommersiella projekt. Många av bilderna är av det mer abstrakta slaget, vilket gör att du ibland kan få oväntade resultat när du gör en sökning. Prova och se!

Picography

På Picography hittar du fantastiska högupplösta bilder som du får använda som du vill. Utbudet är definitivt inte nätets största, men kvaliteten väger gott och väl upp bristen på urval.

Pixel Perfect Digital

Pixel Perfect Digital erbjuder gratis foton, bakgrunder, texturer och andra designelement. Alla bilderna har Creative Commons-licens, vilket betyder att du både får använda och ändra bilderna som du vill, även kommersiellt, så länge du anger upphovsman för den ursprungliga skapelsen.

Pixabay

Pixabay har en Google-liknande sökfunktion med en lättöverskådlig resultatsida och här hittar du över 330 000 bilder, vektorer och illustrationer att välja mellan där du inte behöver ange bildens upphovsman.

Public Domain Archive

På Public Domain Archive hittar du 100% gratis bilder till dina olika kreativa projekt – med andra ord är detta ett givet stopp när du letar fria bilder på internet. Här har människor samlat ihop public domain-bilder, både moderna och vintage, av olika fotografer som de gillar och blir inspirerade av på ett ställe.

PublicDomainPictures.net

PublicDomainPictures.net är en samlingsplats för gratis public domain-bilder i hög kvalitet. Håll koll på licenserna innan du använder bilderna i kommersiellt syfte.

RaumRot

Kostnadsfria, handplockade och högupplösta foton med olika motiv och i många stilar hittar du på RaumRot. Fotona får användas i både privata och kommersiella projekt.

Realistic Shots

Realistic Shots erbjuder gratis stockfoton som du får använda som du vill. 7 nya foton läggs till varje vecka och du har också möjlighet att prenumerera på dessa.

Refe

Refe kallar sig själva stället ”där mänsklighet och teknik kolliderar” och här hittar du en lång rad högupplösta och royaltyfria foton i toppkvalitet där människor interagerar med teknik (eller motiv med bara teknik). Många av fotona har en estetisk Instagram-känsla. Observera att sajten också har bildgallerier som kostar pengar.

Gratis bilder Refe

Gratis bilder i toppkvalitet med människor som umgås med teknik hittar du på Refe

 

Secret Museum of Mankind

Om du letar bilder från väldigt långt tillbaka i mänsklighetens historia ska du göra ett besök på Secret Museum of Mankind.

Skitterphoto

På Skitterphoto finns licensfria foton i hög kvalitet som vem som helst får använda, tagna av tre holländska fotografer.

Snapwire Snaps

Snapwire Snaps ger dig 7 handplockade bilder för nedladdning varje vecka som du får använda utan kostnad.

SplitShire

Som SplitShire själva frågar: Vad du skulle göra om du hade fantastiska högupplösta bilder utan copyrightrestriktioner till ditt förfogande? Här har du dem – de kostar dig inte ett öre – och i utbudet hittar du bilder på alltifrån teknik till bröllop. Kategorierna hittar du i det övre högre hörnet.

Startup Stock Photos

Gratis bilder i hög kvalitet med teknik- och kontorstema hittar du på Startup Stock Photos.

Stockphotos.io

Stockphotos.io erbjuder professionella högupplösta foton i hög kvalitet med public domain- och Creative Commons-licenser. För närvarande finns ca 27 000 bilder.

StockSnap.io

StockSnap.io är en smidig och lättanvänd bildsökmotor som samlar bilder från andra sajter på ett ställe. Hundratals högupplösta bilder läggs till varje vecka och eftersom de är fria från copyright kan du använda dem som du vill.

StockUp

På StockUp kan du söka bland gratis bilder på 21 andra bildsajter.

Stockvault

Stockvault får ett extra plus i kanten för sin enkla sökfunktion där du direkt kan hitta den bild du söker efter. Men glöm inte att hålla koll på användningsrättigheterna.

Superfamous Studios

På Superfamous Studios finns bilder i hög kvalitet från den holländske och Los Angeles-baserade fotografen Folkert Gorter, som du får ändra och använda så länge du anger vem som har upphovsrätten till bilden i fråga. Ett givet val om du gillar naturmotiv som berg, klippor och vatten.

Stokpic

På Stokpic hittar du snygga bilder som är helt kostnadsfria för både personligt och kommersiellt användande. Dessutom kan du få 10 nya bilder smidigt mejlade till dig varannan vecka. På startsidan listas de senaste bilderna och hittar du inget där så ta dig en titt i kategorilistan i menyn.

Tack-O-Rama

På Tack-O-Rama finns retromaterial för designers och om du gillar foton och annan grafik med vintagekänsla kommer du inte bli besviken.

The Stocks

På The Stocks kan du söka efter gratisbilder på 21 fotowebbplatser på ett ställe och det är ett paradis för dig som gillar bilder med ”hipsterkänsla”.

Travel Coffee Book

Du som gillar natur- och resemotiv kommer definitivt att få ditt lystmäte på Travel Coffee Book. 10 nya foton läggs till var tionde dag och du kan använda dem som du vill.

Turbo Photo

Turbo Photo erbjuder ca 2 000 kostnadsfria stockbilder i tio kategorier med public domain-licens.

Unsplash

Unsplash bjuder på 10 nya högupplösta foton var 10:e dag. Den stora variationen – här finns alltifrån häpnadsväckande naturbilder till stilrena teknikbilder – och toppkvaliteten har gjort sajten till en av mina absoluta favoriter när det gäller gratis bilder.

Gratis bilder Unsplash

10 nya gratis bilder i toppkvalitet var 10:e dag – missa för tusan inte Unsplash!

 

US National Archives Flickr

US National Archives Flickr är ytterligare ett bra alternativ för dig som är på jakt efter retrobilder från förr.

Vintage Printable

Vintage Printable erbjuder gratis bilder med vintagekänsla, mestadels illustrationer, med motiv från framför allt natur och vetenskap.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons har nästan 25 miljoner mediafiler som du får använda utan kostnad. Men se till att läsa igenom deras guide för användning innan du använder en bild.

Wikipedia

Kära gamla Wikipedia kanske inte är det första du tänker på i bildväg, men allas vårt favorituppslagsverk har sannerligen bilder på allt mellan himmel och jord. Motiven kan ibland vara lite trista, men här finns också många guldkorn. Ett plus är också att riktlinjerna för användning står angivna klart och tydligt under varje bild.

Sammanfattning

Hoppas att den här guiden till gratis bilder på nätet kommer vara till nytta för dig. Och bilden är definitivt här för att stanna i onlinevärlden – med tanke på hur stark kraften i en bra bild är så kan jag inte se att den skulle förlora i popularitet. Se därför till att du får koll på vilka bildkällor som finns till ditt förfogande och lär dig även att behandla bilderna i Photoshop eller något av de gratis alternativ till Photoshop som finns.

Lycka till med dina bilder!

Charlotta Wortzelius

Vill du ha en smidig kom-ihåg-PDF för alla gratisbilder + en prima bonus?

Bokmärken i all ära, men vore det inte praktiskt om du hade en smidig kom-ihåg-lista med alla dessa 97 sajter med gratis bilder som du kunde spara på din hårddisk och ta fram vid behov eller skriva ut och sätta upp på ditt kontor?

För att göra det enkelt och effektivt för dig nästa gång du behöver en bild eller ett foto har jag skapat en PDF med hela listan med gratis bilder. Den inkluderar dessutom mina favoritställen för gratis ikoner, bakgrundsmönster, illustrationer och typsnitt som du kan använda på din webbplats, i din blogg, i sociala medier eller var du nu behöver dem.

Ladda ner PDF:n nu:

[thrive_2step id=’4635′]Ladda ner hela listan med gratis bilder[/thrive_2step]

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

0 kommentarer

Popular posts