Hur du använder webbvideo för att öka affärerna och imponera på kunderna

Webbvideo ökar affärerAtt det är stora fördelar för företag att använda sig av webbvideo råder det ingen tvekan om.

Video som marknadsföringsform och framför allt YouTube som plattform blir bara hetare och hetare, och med tanke på att 2013 kallas videons år är det hög tid för dig att haka på.

Webbvideo som format som gör starka intryck på de som tittar och gör det många gånger enklare att ta till sig information än det skulle vara med traditionell text och bilder.

Anledningen till detta är att den mänskliga hjärnan är programmerad att mycket snabbare kunna ta in stora mängder information presenterad som en kombination av bilder, rörelse och ljud snarare än bilder, text eller ljud var och en för sig.

Så inte undra på att onlinevideo och videomarknadsföring just nu far fram i raketfart på nätet!

Varför ska du som företagare använda webbvideo?

Använd webbvideo för att öka affärerna

Du använder väl webbvideo för att öka dina affärer?

För företag är video numera mer eller mindre en nödvändighet om du vill få ett försprång gentemot konkurrenterna och stå stark på marknaden.

Detta betyder inte att jag anser att du ska säga tack och hej till andra typer av marknadsföring, utan att du ska lägga till video som ytterligare ett vapen i din marknadsföringsarsenal. Och med tanke på hur kraftfullt video är kommer det vara ett synnerligen vasst vapen.

Undersökningar har visat att webbvideo både har starkt inflytande på människors köpbeteende och dessutom dyker de ofta upp på förstasidan för sökningar på Google. Och vad tror du människor helst klickar på i resultatlistan, ett vanligt textresultat eller en video? Jag vet i alla fall vad jag väljer.

Summa summarum: Människor älskar videor! Därför är det hög tid att du – om du ännu inte kommit igång med videomarknadsföring – frågar dig själv varför? För det är en marknadsföringsmetod där du verkligen kan få tillbaka din investering många gånger om.

Börja alltid med planeringen

Det är inte alla som lyckas med sin webbvideosatsning, det ska jag inte sticka under stol med. Du måste göra det på rätt sätt och med en bra strategi. Så var börjar du egentligen?

Precis som med allt annat när det gäller ditt företagande, så ska du börja med en noggrann planering. Planeringsfasen är ytterst viktig så här ska du inte slarva och istället direkt dra igång med filmandet och annat som kanske känns roligare. Förhoppningsvis har du redan identifierat din målgrupp när du skapade företagets marknadsplan, så med utgångspunkt från denna ska du fundera på vilken typ av videoinnehåll de kan tänkas uppskatta. Vill de till exempel ha intressanta fakta, tydliga instruktioner eller kort och gott bli underhållna?

Ett par saker att tänka på under planeringsfasen

  • När du arbetar med videomarknadsföring på nätet är det viktigt att komma ihåg att det inte är en säljpitch eller TV-reklamfilm du jobbar med. Istället ska du ge dina tittare (dvs dina potentiella kunder) värde. Annars kommer de med största sannolikhet tappa intresset och gå vidare till något som känns mer spännande. När det gäller webbvideo är målet att skapa kontakt med tittaren på ett sätt som skänker honom eller henne så pass mycket nöje att vederbörande fortsätter titta.
  • Med tanke på detta är engagemang nyckeln till framgång. Skippa plojar och fånigheter och fundera istället på det bästa sättet för dig att leverera vad din målgrupp vill ha. Videoinnehållet ska vara underhållande, inte stelt och tråkigt, och absolut inte bestå av långa utläggningar om dina produkter och tjänster.
  • Besluta dig för vilket call to action du ska ha, dvs vad du vill att tittaren ska göra efter att de sett din video. Sedan funderar du ut anledningarna till varför de ska dela din video i sociala medier, besöka din webbplats eller vad du nu vill att de ska göra. Ikläd dig alltså rollen som din tittare och byt perspektiv.
  • Optimera för sök. Med tanke på att det publiceras mer och mer videor online gäller det att du har optimerat dina alster så bra som möjligt för att de ska ranka bra på sökmotorerna, exempelvis Google och YouTube.

Givetvis finns det mycket annat du också måste tänka på under planeringsprocessen, men ovanstående är bland de viktigare. Och ha alltid fokus på vad det är som får dina videor att sticka ut från andras, vad som gör dina skapelser bättre än konkurrenternas.

Komma igång med videoproduktionen

Här vill jag en gång för alla fastslå att du måste veta vad du gör tekniskt om du ska arbeta framgångsrikt med videomarknadsföring. Annars är det något du bör outsourca till ett professionellt videoproduktionsföretag alternativt anställa någon med kunskap om filmning och programvaror för videoproduktion. Med dagens konkurrens kommer du inte undan med hafsverk längre.

Om du väljer att göra de tekniska jobbet inhouse, dvs själv eller med hjälp av medarbetare, ska du se till att du har ett team av kreativa som hjälper dig så att alla delar i processen görs så bra som möjligt.

Ett par saker att tänka på vid videoproduktionen

  • Börja alltid med att skriva manus och se till att detta är kort, koncist och tydligt. En bra webbvideo ska skapa energi och bli en snackis, så söv inte dina tittare med långa entoniga utläggningar.
  • Se hur du kan få ditt manus att samspela med dina grafiska element och eventuella andra ljud du planerar att använda så att dessa tillsammans bildar en bra rytm och tar din video effektivt framåt. På så sätt kan du hålla kvar dina tittares uppmärksamhet.
  • Håll din videobakgrund ren och enkel, den får inte kännas rörig. Låt korta fraser och passande grafiska element kommunicera budskapet tillsammans med det du säger i videon.
  • Se till att du skapar dina videor i ett lämpligt format beroende på hur du ska använda den.

Lyckas du få till dina webbvideor och din videomarknadsföring på ett bra sätt kan det innebära fantastiska saker för ditt företag och din försäljning. Lycka till!


Dagens marknadsföringslärdom

Att använda video kan lyfta ditt företag och dina affärer till nya höjder. Så börja använda det nu.

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

0 kommentarer

Popular posts