Mina bästa verktyg för onlinemarknadsföring

Jag tänkte att det kunde vara till hjälp att skapa en sida med bra verktyg för din marknadsföring i digitala och sociala medier. En sida du alltid kan återkomma till när du känner ett verktygsbehov i ditt onlinemarknadsföringsarbete.

Efter hand kommer jag att lägga till nya favoriter på den här sidan, så bokmärk den gärna så kommer du snabbt och smidigt åt den i framtiden. Enjoy!

Något speciellt område du är intresserad av? Använd snabblänkarna vetja!

Så att du vet...

För att lägga alla kort på bordet: Vissa av länkarna i listan här under är affiliatelänkar. Det betyder att jag tjänar en slant om du beslutar dig för att köpa en produkt jag rekommenderar och använder min länk. Självklart innebär det ingen extra kostnad för dig och jag rekommenderar bara produkter som jag själv använder, gillar och tror att du också skulle kunna ha nytta av. Ok? 

Webbplats

WordPress

WordPress

Verktyget nummer 1 när du vill bygga en egen hemsida eller blogg

Min ohotade favorit när det kommer till bloggande och webbplatser. Sedan jag och WordPress fann varandra 2010 har jag aldrig sneglat på andra verktyg. Med WordPress användarvänliga gränssnitt och alla finfina teman och plugins som finns så kan jag få det precis som jag vill ha det. Dessutom är det gratis. Alla mina webbplatser är idag byggda med WordPress och det är ingenting jag tänker ändra på.


Thrive Themes

Thrive Themes

Användarvänliga premiumteman till WordPress med fokus på konvertering

Den här webbplatsen har precis fått en ny kostym och den har levererats av Thrive Themes (temat heter Rise) som levererar snygga och användarvänliga premiumteman till WordPress. Thrives Themes teman är skapade för att få fler av ens webbplats besökare att omvandlas till nyhetsbrevsprenumeranter, leads och kunder. En bra inställning tycker jag. En stor anledning till att jag valt Thrive Themes är att de också, om man blir medlem, erbjuder en rad andra smarta funktioner för din webbplats. Några exempel är Thrive Leads (för att bygga e-postlista), en sidbyggare som gör att du kan skapa sidor och blogginlägg precis som du vill och en funktion för att skapa fina landningssidor på ett par minuter.


Elegant Themes

Elegant Themes

Snygga och flexibla premiumteman till WordPress

I mina ögon är Elegant Themes en av de absolut bästa resurserna när du vill ha ett premiumtema till WordPress. Gratisteman i all ära, men ska du få din webbplats precis som du vill ha den rekommenderar jag att investera i ett tema som kostar pengar. Du får större möjligheter, bättre funktioner och bättre support. Elegant Themes, som jag använt i många år, har bara blivit bättre och bättre och ett och deras senaste tema Divi (som jag bygger nästan alla webbplatser med) kan vara det bästa som hänt sedan skivat bröd uppfanns.


LeadPages

LeadPages

Oslagbart verktyg för att snabbt och enkelt skapa konverteringsoptimerade sidor

Om vi ska prata smarta och lättanvända verktyg så tvekar jag inte att nominera LeadPages till segrare. Med detta eminenta verktyg kan du enkelt och snabbt skapa effektiva landningssidor, säljsidor, 404-sidor, webinarsidor, Facebook-sidor och alla andra sorters sidor du kan tänka dig med bara ett par klick. Gänget som ligger bakom verktyg är besatta av att optimera sidorna för maximal konvertering och LeadPages har därför alla förutsättningar att bli din tveklöst bästa vän när det gäller att omvandla dina besökare till leads eller kunder. Dessutom fungerar det lika bra för WordPress-webbplatser (egen plugin) som för icke-WordPress-sajter.


Sucuri

Sucuri

Skydda din webbplats mot fula fiskar

Mitt företags viktigaste del är mina webbplatser och de är därmed mitt levebröd. Därför vill jag vara säker på att ingenting ont händer dem. Så för att hålla inkräktare med onda agendor borta, därför låter jag Sucuri hålla koll på och ta hand om mina sajters säkerhet. En billig biljett till att kunna sova lugnt om natten.


BackupBuddy

BackupBuddy

Backup för din WordPress-sajt

Det kan tyvärr hända otrevliga saker med din webbplats. Illvilliga hackare, inte tillräckligt starka lösenord, filer som raderas av misstag är bara ett par exempel. Sådan är verkligheten och livet som onlinemarknadsförare blir betydligt trevligare när du vet att din webbplats och ditt innehåll är säkert. Det vet du med BackupBuddy som backar up din sajt så att du enkelt och snabbt kan vara back in business om något händer.


Viral Quiz Builder

Viral Quiz Builder

Fånga in dina besökare med en spännande quiz

Alla älskar en rolig och spännande quiz. Och med Viral Quiz Builder kan du ha en egen (eller för den delen flera) quiz på din webbplats för att bygga din e-postlista, förbättra din SEO, få mer trafik från sociala medier och helt enkelt få besökare att stanna längre på din hemsida och engagera sig i innehållet. Dessutom är du inte begränsad till frågor i textform utan kan också använda bilder, video och ljud.

Hosting

City Network

City Network

Stabilt och prisvärt webbhotell

Jag har provat flera olika webbhotell under årens lopp, både svenska och amerikanska, och aldrig varit riktigt nöjd. Men nu har jag i City Network hittat ett webbhotell där det bara flyter på utan krångel och i princip inga driftstopp. Du kan hosta hur många webbplatser du vill på samma konto och med den smidiga One Click Installer-tjänsten kan man snabbt och enkelt med bara ett par klick installera WordPress utan tekniska kunskaper.

Video

VideoMakerFX

VideoMakerFX

Skapa proffsiga videor enkelt och snabbt

Video är något som jag vill göra så mycket som möjligt av i min business. Men faktum är att det tar lååååång tid att göra en video och i ett litet bolag med begränsade resurser är det ett dilemma. Dessutom krävs det en hel del kunnande för att få till en snygg video. Båda dessa problem blev lösta den dagen jag hittade VideoMakerFX. Nu kan jag på en bråkdel av tiden - och betydligt lättare tack vare alla snygga mallar - skapa proffsiga videor för alla tänkbara behov. Animerade videor, handritade videor, bildspel, textbaserade videor - the sky is the limit. Och det är dessutom riktigt roligt! Klicka på play-knappen här under för att se ett exempel på en animerad video jag skapade på endast en halvtimme.

Spela upp video

ScreenFlow

ScreenFlow

Spela in din skärm och redigera videor med din Mac

Ett stort gissel när man jobbar med video är redigering. Det är inte direkt min favoritarbetsuppgift. Men med ScreenFlow (endast för Mac) går det betydligt lättare och det gick dessutom överraskande lätt (du ser vem som hjälpte mig med det en liten bit längre ner) att lära sig detta prisvärda program som sannerligen har förbättrat livet. Du kan även spela in vad du gör på din datorskärm för att till exempel skapa instruktionsvideor, och det är detta program jag använder till att skapa videor till Online Marketing Academys kurser.


Camtasia

Camtasia

Spela in din skärm och redigera videor med din PC

Ett alternativ till ScreenFlow som jag använder för att spela in skärmen eller redigera videor när jag sitter vid min PC (finns även för Mac, men där föredrar jag som sagt ScreenFlow).


ScreenFlow Hero

ScreenFlow Hero

Lär dig bli en mästare på Screenflow av en verklig expert

Mitt favoritverktyg för att skapa proffsiga videor, ScreenFlow, kan verkligen hjälpa dig att imponera på människor med dina videokonster. Men det är en viss tröskel för att komma in i programmet och utnyttja dess fulla potential. Själv valde jag att spara både tid, blod, svett och tårar genom att lära mig av ScreenFlow-experten och tidigare MTV- och BBC-regissören Jules Watkins i hans onlinekurs ScreenFlow Hero. Och det här är en kurs du har tid med - på mindre än 90 minuter lär du dig att redigera inspelade skärmsekvenser eller videor där du själv är i bild, att skapa proffsiga sälj- och produktvideor, kundreferenser, intervjuer, utbildningsvideor, göra häftiga texteffekter, ge dina bilder liv och mycket mer. Dessutom får du 20 musikspår och en rad andra finfina bonusar på köpet.

E-postmarknadsföring

GetResponse

GetResponse

Nätets enklaste och bästa e-posttjänst

Sociala medier i all ära, men din e-postlista är utan tvekan ditt företags mest värdefulla tillgång. Så har du inte börjat bygga din lista, gör det nu! Jag har valt GetResponse till min e-postmarknadsföring eftersom den i mitt tycke är nätets enklaste (och jag har provat många, tro mig) och mest kraftfulla e-posttjänst. Förutom att det fungerar finfint och har alla funktioner du behöver, så har GetResponse, tack vare att det är så många som använder det, alltsomoftast integration med olika smarta plugins och verktyg, vilket också är en viktig anledning till mitt val. Adminpanelen finns översatt till svenska och kör du fast kan du få hjälp via bland annat en smidig chatt.


Thrive Leads

Thrive Leads

Bygg din e-postlista snabbt med den nya generationens teknik

En produkt från det lysande Thrive Themes återfinns även under denna rubrik. Förutom WordPress-teman erbjuder de även ett listigt verktyg som heter Thrive Leads - din nya bästa vän när det gäller att bygga din e-postlista snabbt. Och e-postlistan är som du vet en av dina absolut mest värdefulla tillgångar som företagare om du vill marknadsföra dig och driva trafik. Thrive Leads är byggt med starkt fokus på konvertering och är fullt av smarta funktioner för att samla e-postadresser överallt på din webbplats. Att behöva nöja dig med ett e-postformulär i högerspalten är alltså ett minne blott. Dessutom kan du skapa smarta "tvåstegsraketer" som diskret gömmer ditt e-postformulär bakom en knapp eller textlänk, så att besökaren inte blir ombedd att ge dig sina uppgifter för än han eller hon klickat på knappen/länken. Börja bygga din e-postlista på det nya smarta sättet redan idag!

Sökmotoroptimering

Google Keyword Planner

Google Keyword Planner

Ta fram dina bästa sökord

För att bli framgångsrik på sökmotorerna, vilket i Sverige i praktiken är synonymt med Google, och få mycket trafik därifrån behöver du så klart veta vilka som är dina bästa sökord för att slippa famla i blindo, vilket inte brukar leda till sökmotorsuccé. Med andra ord behöver du veta hur många som söker på ett visst ord/fras. Det och mycket mer kan du gratis få reda på med Googles eget sökordsverktyg Google Keyword Planner. Det finns bättre verktyg därute om du är villig att betala för det, men detta är en bra start och som sagt kostnadsfritt.


Übersuggest

Übersuggest

Få hjälp med idéer till nya sökord

Jag tycker en av de största utmaningarna med sökmotoroptimering är att överhuvudtaget hitta på bra ord och fraser att undersöka om de kan vara värda att satsa på (dvs relativt många sökningar, hyfsat låg konkurrens osv.). Kreativiteten sätts verkligen på prov. Men med Übersuggest kan ange ett sökord och sedan utifrån detta ord få idéer på fler sökord som du att jobba vidare med. Dessutom är verktyget gratis.


SECockpit

SECockpit

Vasst verktyg för dig som vill få ut maximalt av ditt arbete med sökmotoroptimering

För dig som inte nöjer dig med vad gratisverktyg som Google Keyword Planner kan erbjuda utan vill ta ditt sökmotorarbete till nästa nivå kan jag rekommendera SECockpit. Med denna tjänst får du, med betydligt bättre precision än gratisverktygen, reda på all data du behöver för att identifiera bra sökord/-fraser för din verksamhet, deras potential och en detaljerad analys av konkurrenterna.

Statistik

Google Analytics

Google Analytics

Få koll på statistiken med Googles eget statistikverktyg

Googles kostnadsfria statistik- och analysverktyg. Detta är ett måste för alla som har en webbplats. Utan koll på statistiken har du ingen aning om hur din webbplats presterar.

Bilder

Shutterstock

Shutterstock

Mitt favoritställe för royaltyfria stockbilder

Givetvis är det allra bästa om du kan anlita en fotograf för att ta bra bilder till din webbplats eller blogg. Många är ju också själva mästare på att ta foton. Men har du varken tid eller möjlighet att få fram egna foton så är nätets bildbanker ett bra och prisvärt alternativ. Det finns en hel del sajter därute, men när jag vill köpa royaltyfria stockbilder (foton, illustrationer eller vektorgrafik) är Shutterstock mitt val. Brett utbud och hyfsat bra priser.


Gratis bilder

Gratis bilder

97 sajter med gratis bilder till din hemsida eller blogg

Om du varken kan ordna egna bilder till din hemsida eller blogg eller vill betala för dem hos någon av bildbankerna så kan jag glädja dig med att nätet är fullt av webbplatser där du kan hitta gratis bilder. För att du ska slippa leta upp guldkornen själv så har jag satt ihop en guide med 97 sajter där du kan hitta bilder som inte kostar dig ett öre.

Webinarier

WebinarJam

WebinarJam

Det bästa verktyget för dig som vill hålla webinarier

Webinarier, dvs seminarier via internet där deltagarna kan sitta vid sin egen dator, är utmärkta både som försäljningsverktyg och för att utbilda dina besökare/kunder. Men ett problem med detta har varit att webinartjänsterna varit ganska dyra att använda. Annat är det med WebinarJam som låter dig hålla webinarier med Googles kostnadsfria tjänst Hangouts, vilket i längden sparar mycket pengar. Verktyget är förutom sin smarta teknologi fullt av smarta funktioner som underlättar ditt webinariearbete.

Vet du någon mer som skulle behöva verktygstips? Dela gärna!