Varför du ska använda WordPress till din webbplats

Varför du ska använda WordPress till din hemsida

WordPress – en vän i ur och skur

Du stöter inte på många riktiga kärlekar under ditt liv.

Vissa blir bara korta flirtar, man dansar en sommar och sedan var det bra med det. Man visar sig inte passa inte ihop när förälskelsefasen är över.

Sånt är livet och det är väl så det ska vara.

Men andra blir det allvar med. Man får ett starkt band emellan sig och håller ihop i ur och skur trots att man ibland stöter på trassel. För man vet att gräset inte är grönare på andra sidan.

Ett sådant förhållande har jag till WordPress.

Det har varit WordPress och jag i många år nu. Och jag är rätt så säker på att det kommer att fortsätta vara så. För jag har hittat vad jag söker.

Som du säkert redan har förstått är jag såld på detta eminenta publiceringsverktyg. Men alla är så klart inte som jag. Du har kanske har ett annat verktyg till din hemsida idag? Men om du har haft funderingar på WordPress, om du kanske ska byta till det eller varför din nuvarande lösning inte duger lika bra så är du på rätt ställe. För nu ska det handla om de främsta anledningarna till varför du ska använda WordPress till din webbplats.

Varför ska du använda WordPress?

Vi börjar från början med den grundläggande frågan: Varför ska du egentligen använda WordPress? Är det något att ha?

En vanlig missuppfattning bland de som inte använder WordPress är att det är en bloggplattform och därför inte är ett alternativ om du vill bygga en ”riktig” hemsida, dvs en hemsida med statiska sidor där det primära syftet inte är att blogga. Detta har till viss del varit sant, men inte längre. WordPress var initialt ett bloggverktyg, men har under åren utvecklats till ett fullfjädrat content management system (CMS).

Självklart kan du även använda verktyget till endast en enkel blogg, men om ambitionen ligger högre än så behöver du inte känna dig orolig. Du har ett sylvasst verktyg i din hand oavsett vad du vill ha. Med WordPress kan du skapa avancerade webbplatser med alla tänkbara funktioner du kan önska dig (under förutsättning att du använder rätt tema och plugins förstås).

Och det är just den här flexibiliteten – att du kan skapa i stort sett vad du vill – och stabiliteten som har gjort WordPress så populärt världen över. Idag är runt 20% av webbplatserna i världen byggda med WordPress och det inkluderar en rad stora företag som till exempel eBay, Sony, GM, UPS, Forbes, CNN, Reuters, New York Times, Samsung och IBM (källa) .

Till och med planetens snabbaste människa, Usain Bolt, kör WordPress.

Usain Bolt WordPress

Du använder väl samma CMS på din webbplats som världens snabbaste människa?

Med WordPress är du oberoende

WordPress är en gratis programvara. Du kan utan att behöva betala ett öre till någon ladda ner, installera, använda och modifiera den på din webbplats. Helt enkelt göra vad du vill med den. Programvaran är också så kallad open source, öppen källkod, vilket innebär att källkoden inte är någons egendom utan är tillgänglig för vem som helst att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera.

Du riskerar med andra ord inte att systemet din webbplats är byggt på är fast hos och beroende av ett företag som i teorin faktiskt kan gå i konkurs imorgon.

Idag finns det dessutom över 2 600 teman och nära 32 000 plugins (kallas tillägg på svenska) att ladda ner och använda gratis på din hemsida. Plugins som kan hjälpa dig att få WordPress att göra i princip vad du vill. Snacka om dukat bord fullt av godsaker att bara ta för sig av! Dessutom finns det en lång rad teman och plugins att köpa för dig som vill ha det snäppet bättre.

Allt du behöver för att köra WordPress är en domän och hosting hos ett webbhotell. Detta kostar en slant, men kommer absolut inte ruinera dig. En domän kostar i regel runt 100 kr per år medan webbhotell varierar i pris. De webbhotell jag brukar rekommendera är City Network, som jag själv använder och är nöjd med, och Binero.

För att sammanfatta det hela: WordPress i sig kostar ingenting, men du behöver betala för domän och webbhotell.

Ytterligare ett plus är att du får tillgång till ett fantastiskt engagerat community med WordPress-fantaster som gärna erbjuder sin hjälp när du stöter på patrull. I Sverige finns till exempel den utmärkta Facebook-gruppen WordPress Sverige.

WordPress är enkelt att använda

Wordpress enkelt att använda

Jag ska inte påstå att det var kärlek vid första ögonkastet när jag och WordPress möttes. Det ska erkännas att jag närmade mig min kommande trogna följeslagare med en viss skepsis. För jag var ju inte ens en sån där som gör hemsidor. Jag var ju en sån som skriver, inte en tekniker, men hade nu fått på mitt bord att tillverka en hemsida eftersom mina kollegor kunde ännu mindre.

Hur skulle det här gå?

Ja, jag kan väl säga att det gått ganska bra med facit i hand. Jag har, ärligt talat utan alltför mycket blod, svett och tårar, lyckats bygga en rad webbplatser (inklusive den här) till både mig själv och andra. Ett tag hade jag det till och med som en trevlig sidoverksamhet. Att en copywriter, som satt som ett totalt ufo på de programmeringskurser som jag av någon anledning valde att ta på universitetet, lyckats bli en avlönad webbmakare är väl om något ett bevis på hur lättanvänt WordPress är.

Och som vi redan har konstaterat används WordPress av miljontals människor världen över och står bakom en femtedel av webbplatserna. En av anledningarna till detta är att det – i jämförelse med många andra system – är enkelt att använda.

Administrationspanelen är överskådlig och lättförståelig och skulle du behöva hjälp på vägen är nätet fullt av artiklar och videor som lär dig vad du behöver kunna. Skulle du hellre vilja att någon mer erfaren fixar biffen finns det garanterat en uppsjö av konsulter som gärna står till din tjänst. Fråga exempelvis i Facebook-gruppen som jag nämnde ovan.

WordPress kan byggas ut med teman och plugins

Wordpress-teman

Jag var sannerligen ingen webbdesigner när jag inledde min WordPress-karriär och många därute med behov av en tjusig hemsida men med en begränsad budget sitter säkert i samma båt. Kanske även du? Då kan jag glädja dig med att du inte behöver vara någon designexpert för att få till en webbplats som du kan vara mer än nöjd med.

Med något av alla tusentals teman (grafiska mallar) som finns till WordPress, både gratis och sådana som kostar, kan du glömma din designångest. Välj bara ett tema som du gillar, anpassa det med logotyp, färger, bilder, bakgrunder, typsnitt etc. och vips har du en färdig snygg webbplats. Oavsett vad du är ute efter finns garanterat ett tema som passar dig, det är bara att leta dig fram. Magasintema, fotograftema, webbshopstema, stilrent businesstema, bloggtema – har du idén så finns temat där ute.

Och du behöver alltså inte skriva en rad kod för att uppnå ett finfint resultat. (Skulle du vilja finns det självklart möjligheter att lägga ribban ännu högre genom att ändra saker i temats kod.)

Men de visuella möjligheterna är inte allt. Även när det gäller funktionalitet är potentialen oändlig. Med hjälp av alla plugins (tillägg) kan du enkelt ge din webbplats vilken extrafunktion du vill. Bildspel, säkerhet, SEO, kontaktformulär, nyhetsbrevsformulär, delning i sociala medier, statistik, videospelare – vad du än kan tänkas behöva hittar du en WordPress-plugin som fixar det, antingen gratis eller premium.

Och du anar inte vad mycket kul och spännande det finns därute. Jag slås av häpnad i stort sett varje dag.

WordPress är säkert

Säkerhet är naturligtvis en av de viktigaste faktorerna när det gäller din webbplats. WordPress är byggt med säkerhet i åtanke och betraktas idag som säkert att använda till webbplatser. Men självklart går det aldrig att lita helt på internet eftersom det tyvärr finns en del fula fiskar därute. Allsköns hackare som väljer att lägga sin energi på att komma åt andras sajter. Trist, men sant.

Det har upptäckts säkerhetshål i WordPress, det ska jag inte sticka under stol med. Men det kommer regelbundet nya versioner av programvaran så dessa brukar täppas till relativt snabbt. För att verkligen vara på den säkra sidan rekommenderar jag dock att du använder någon typ av tjänst som har koll på säkerhetshoten, skyddar din sajt och tar bort de eventuellt fula fiskar som lyckas ta sig in. En favorit jag har är Sucuri, men givetvis finns det även en rad andra tjänster därute.

WordPress är lätthanterligt

Som jag nämnde ovan så uppdateras WordPress med jämna mellanrum så att den blir ännu bättre. Men hur vet du när det har kommit en ny version? Jo, det kan du enkelt se inne i din administrationspanel. Samma sak när det kommer nya versioner av ditt tema eller dina plugins. Allt du behöver göra är att klicka på en knapp så uppdateras det. Smidigt och lätthanterligt. Glöm inte att även göra regelbundna uppdateringar om något mot förmodan skulle gå galet. Ett bra verktyg för detta är exempelvis BackupBuddy.

WordPress kan hantera andra mediatyper än text

Wordpress media format

Självklart klarar WordPress att hantera både bilder, video, ljud och dokument utan problem

En hemsida som bara innehåller text, hur kul är det? Som tur är kan WordPress utan problem hantera en lång rad andra typer av media, exempelvis bilder (jpg, png, gif m.fl.), video (mp4, mov, wmv, avi, ogv m.fl.), ljud (mp3, m4a, wav m.fl.) och dokument (pdf, doc, ppt, xls m.fl.).

Dessutom kan du enkelt bädda in exempelvis YouTube- och Vimeo-klipp, tweets, Flickr- och Instagram-bilder, SlideShare-presentationer eller Soundcloud-ljud (en lista på de sajter du kan bädda in från finns här). Det enda du behöver göra är kopiera och klistra in URL:n (webbadressen) från exempelvis ett YouTube-klipp på din sida eller i ditt blogginlägg så omvandlar WordPress automatiskt URL:n till det faktiska videoklippet.

WordPress är SEO-vänligt

SEO, eller sökmotoroptimering, är en nödvändighet för att människor ska hitta din hemsida på Google och de andra sökmotorerna. För syns man inte så finns man inte! Med andra ord är detta en viktigt faktor när du arbetar med din webb.

WordPress är byggt för att vara sökmotorvänligt i grunden och för att ytterligare hjälpa din webbplats på traven när det gäller synligheten i sökmotorerna kan du använda en SEO-plugin som till exempel All in One SEO Pack eller WordPress SEO by Yoast.

Sammanfattning

Jag hoppas att den här artikeln har gett dig svar på det du undrat när det gäller WordPress – och förhoppningsvis även övertygat dig om CMS-verktygets förträfflighet. Vill du ha ytterligare inspiration och kolla in hur andra företag använder WordPress rekommenderar jag dig att ta en sväng förbi WordPress Showcase-avdelning.

Och självklart är det allra bästa att du själv provar verktyget. Det går att titta och läsa hur mycket som helst på nätet – men det är först när du försöker själv som du verkligen kan se om det är något för dig. Kanske blir du liksom jag frälst, kanske tycker du inte alls att det är din grej. Vi är alla olika. Men jag råder dig verkligen att ge det en chans om du inte redan gjort det.

Och jag och WordPress vi blir nog gamla tillsammans. En ljuvlig love story med lyckligt slut.

Charlotta Wortzelius


Dagens marknadsföringslärdom

Använd WordPress till din hemsida, du kommer inte att ångra dig.

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

0 kommentarer

Popular posts