Nyckeln till fantastisk storytelling – och en fängslande video

For sale: baby shoes, never worn.

Sex ord. Ibland behövs det inte fler. Ovanstående är världens kortaste roman skriven av Ernest Hemingway. Men trots att den är kort säger den det mesta eller hur? Den fängslar, griper tag, får oss att känna. En imponerande hantverksskicklighet att kunna säga så mycket med så lite.

Berätta en story med din videoAtt berätta en historia, eller storytelling, som det numera så fint kallas är en konstform som alltid funnits med oss människor. Vi har i alla tider suttit runt lägereldarna (eller vilka platser vi nu föredrar) och berättat för varandra. Det börjar redan när vi är små och våra föräldrar berättar sagor för oss. Sedan följer det oss genom hela livet.

En god historia är helt enkelt aldrig fel. Den kan få oss att tänka, känna och förflytta oss var som helst. Och därför är storytelling något du definitivt ska använda dig av i ditt företags kommunikation.

Storytelling och video är som ler och långhalm

Kommunikation genom storytelling inkluderar ju i allra högsta grad dina videor, eller hur? Vill du gripa tag i den som tittar på din video och förmedla ditt budskap så effektivt som möjligt ska du utgå från en story. En stark och engagerande story. En story där du varsamt också väver in ditt budskap och fördelarna med din produkt eller tjänst – för din uppgift är ju, icke att förglömma, i slutändan självklart att sälja.

Men storytelling är inte det lättaste, tråkigt nog. Det är en teknik som kräver både tid och kraft för att behärska. Men hjälpen och tipsen finns därute – och någon som definitivt behärskar denna konstform är filmskaparen Andrew Stanton som bland annat ligger bakom Toy Story. Så som om ett första (eller kanske femtonde om du redan börjat träna) steg mot din nya karriär som storytellingmästare rekommenderar jag dig att titta på hans enastående TED-talk om nyckeln till en fantastisk story.

Luta dig tillbaka, ta en kopp kaffe, se och lär.

Stanton ger dig som är i videoskapartagen och vill slänga in ett par skopor storytelling ett par bra tips. Till exempel att du ska utgå ifrån dig själv och dina egna erfarenheter när du skapar din story. Ta det du känner till och använd dig av det. För använder du dig av dina egna erfarenheter blir det alltid genuint och äkta.

Och han lär dig att berätta en story är som att dra ett skämt. För att ro skämtet i hamn måste du veta poängen med det hela, hur slutet ska se ut och att allt du säger från den första meningen till den sista leder till ett enda tydligt mål som i skämtets fall är att riva ner skrattsalvor av stora mått. Så en Bellman-historia och en effektiv video har alltså samma struktur, tro det eller ej.

Få människor att bry sig

Ett annat tänkvärt guldkorn är när han berättar om programledaren för barn-tv, Mr Rogers, som alltid hade en lapp från en socialarbetare i fickan. På lappen stod det: ”Det finns ingen du inte kan lära dig att älska när du har hört hans eller hennes story”. Detta budskap översätter Stanton till ”Få mig att bry mig”. För vi vet alla hur det är att inte bry sig. Du zappar oengagerat igenom tv-kanal efter tv-kanal. Men plötsligt stannar du till. Halva programmet är redan över, men något fångar dig och du dras in i det. Med andra ord; du bryr dig. Och det här händer inte av en slump, det har att göra med design, hur storyn är uppbyggd.

Och det är det som är din uppgift när du skapar din onlinevideo. Att få människor att bry sig. Att efter att oengagerat ha slötittat på klipp efter klipp på YouTube fastna för din video, sugas in i den och ta till dig ditt budskap. Det är ingen lätt uppgift. Men träning ger färdighet, för att slita på en gammal (men ack så sann) klyscha.

Stanton delar också med sig av visdomen ”Drama är förväntningar förenat med ovisshet”, ett citat från den brittiske manusförfattaren William Archer. När du skapar din videos story, ser du då till att skapa förväntningar hos tittaren – att du får dem att sitta som på nålar och undra vad som ska hända härnäst? Och framför allt hur hela storyn knyts ihop i förlängningen? Har du skapat spännande konflikter och en ovisshet hur det hela kommer sluta? Hur kommer din produkt eller tjänst att lösa kundens problem?

Detta är bara några av visdomsorden i videon, så den är definitivt värd 20 minuter av din tid. Och summa summarum: det är storytelling som gäller. Storytelling bygger ditt varumärke och relationer med din målgrupp som inget annat.

Glöm aldrig det.

Charlotta Wortzelius


Dagens marknadsföringslärdom

Jag upprepar: Storytelling bygger ditt varumärke och relationer med din målgrupp som inget annat.

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

0 kommentarer

Popular posts