Bokrecension: The Miracle Morning av Hal Elrod

The Miracle Morning av Hal ElrodDet var en relativt kall vinterdag i mellandagarna 2014 det hände. Jag har för mig att det var någonstans mellan Vinterviken och Mälarhöjden under min vanliga promenad när jag precis som jag brukar passade på att lyssna på en av mina favoritpodcasts.

Vad jag talar om är första gången jag stiftade bekantskap med The Miracle Morning.

Podcastintervjun med Hal Elrod hade jag bara valt av en slump utan några som helst förväntningar, men det han förmedlade fick mig att tappa hakan.

Det var inte bara av att höra hans historia om hur han, efter att ha skadats svårt i en bilolycka – till och med varit död i sex minuter – och sedan fått höra att han aldrig mer skulle kunna gå, fick livet tillbaka och bland annat genomförde ett ultramaraton (dvs dubbelt så långt som ett vanligt maraton).

Det var inte bara att han lyckades bli en framgångsrik entreprenör, föreläsare, coach och författare.

Det som framför allt fick mitt hjärta att slå dubbelslag var tanken på vad hans metod skulle kunna innebära för mig. Kanske kommer jag aldrig kunna genomföra ett ultramaraton, men om denna person lyckades förvandla en minst sagt svår livssituation till en fantastisk framgångsaga, borde ju även jag kunna uppnå en hel del.

Resten av promenaden gick jag som i trance, och sedan direkt hem för att köpa boken. Jag kände mig som ett barn på julafton (mer än jag gjort på själva julafton ett par dagar tidigare) och visste redan där och då att det här måste jag prova. Och det har jag också gjort.

Det känns redan nu som att köpet av boken The Miracle Morning kommer att vara en av de där sakerna man ser tillbaka på som livsavgörande. Många är de böcker som genom åren fått mig att se på livet på ett annorlunda sätt – men de som fått mig att leva mitt liv på ett annorlunda sätt har varit ytterst få.

Och aldrig har någon varit i närheten av att påverka mig som den här.

Från inbiten snoozare till morgonstund har guld i mund

Undertiteln på The Miracle Morning är ”The not-so-obvious secret guaranteed to transform your life (before 8 AM)”, dvs den inte helt uppenbara hemligheten som garanterat förändrar ditt liv före klockan 8.

Det handlar alltså – som du säkert redan förstått – om att gå upp tidigt på morgonen.

Ingenting revolutionerande i sig, men boken handlar inte bara om att hasa sig upp ur sängen i ottan utan också om att komma igång på ett bra sätt för att sätta tonen för resten av dagen. Att istället för att snooza in absurdum och därmed skapa ett illa klingande mollackord som dagens soundtrack sätta sin ton i dur och sedan skörda frukterna av det resten av dagen.

Går jag till mig själv så har morgnarna sedan jag blev egen företagare varit minst sagt en utmaning. När ingen chef längre hade synpunkter på vilken tid jag börjar jobba så var det väldigt lätt att falla för frestelsen att ligga kvar i den varma sköna sängen på morgnarna istället för att skutta upp i ottan och sätta igång med dagens uppgifter.

Ambitionen var ofta hög, men när klockan ringde vid 6.30 så föll jag nio gånger av tio i mitt vanliga mönster att klicka på snooze. Bara tio minuters vila till. Som blev tio till. Och tio till och tio till tills klockan var alldeles för mycket. Detta dagliga morgonmisslyckande ledde inte bara till att jag fick jobba i kapp det jag inte hann på kvällstid istället, utan också att jag inledde varje dag med att vara irriterad på mig själv och min egen oförmåga att gå upp ur sängen. Inte en bra språngbräda för en dag fylld av stordåd – och snoozefesten hade definitivt inte gjort mig piggare.

Visst hade jag läst åtskilliga böcker och artiklar om produktivitet och vikten av att starta dagen tidigt förut. Alla fördelar med att ha en morgonrutin. Och så många gånger känt att nu – från och med imorgon bitti – startar jag ett nytt liv. Kanske känner du igen dig?

Men allt det pepp en artikel eller bok kunde fylla mig av kvällen före har alltid varit som bortblåst morgonen efter. Det enda jag känt mig riktigt motiverad att göra när jag vaknat är en svängom med snoozeknappen.

Jag har känt mig som ett hopplöst fall morgonmässigt. Dömd till snoozeförbannelsen och att behöva byta fritidsintressen och umgänge med nära och kära mot kvällsjobb. Inte det liv jag vill leva.

Men idag kickar jag igång min fjärde vecka där jag följer Hal Elrods metod i The Miracle Morning. Sedan jag bestämde mig för att göra detta går jag upp ur sängen klockan 5 (kl 7 på helgerna) varje morgon när klockan ringer. Inte en enda gång har jag tryckt på snoozeknappen – eller ens känt mig frestad att göra det. Trots att januarimörkret just nu ligger tungt över Stockholm fram till minst klockan 8.

Jag är rent ut sagt förundrad över min egen utveckling.

Klockan 5 – är han galen?

När Hal Elrod för första gången nämnde sin vana att gå upp klockan 5 på morgonen i podcastintervjun tänkte jag – som du kanske gör just nu – att killen är tokig. Vem går frivilligt upp i svinottan när man har alternativet sova så smidigt till hands? Och trots att jag genast blev förförd av tanken på denna morgonrutin var jag inledningsvis skeptisk: Jaja, han kanske klarar det, men inte jag. Aldrig, jag är ingen morgonmänniska.

Sedan provade jag.

Nu är jag som sagt inne på min fjärde Miracle Morning-vecka. Jag vill inte låta skrytsam eller något, men det är faktiskt inte ens särskilt svårt, och just enkelheten är säkerligen en av hemligheterna bakom att jag lyckats hålla kvar vid detta. Elrod har med morgonrutinen som beskrivs i boken gjort det så enkelt att vem som helst – till och med denna inbitna snoozare – kan klara av att ta kontroll över och förändra sitt liv oavsett nuvarande omständigheter.

Själva rutinen ska jag inte gå in på här, men i korthet handlar det om att med hjälp av meditation, affirmationer, visualisering, träning, läsning och skrivande få en riktig pangstart på dagen så att du sedan kan rida på denna positiva våg när du tar dig an resten av dagens utmaningar. Känner du att ovanstående verkar tidskrävande kan jag glädja dig med att boken talar om hur du kan få din kickstart på så lite som sex minuter per dag. Det har alla tid med.

Personligen har jag redan märkt stora skillnader och positiva förändringar i både privatlivet och arbetslivet efter de här veckorna. Det är inte bara så att nattugglan blivit en morgonmänniska, utan jag är också mer kreativ, produktiv och har bättre kontroll över min dag. Plus att jag får tid över till annat. Mitt liv är helt enkelt inte sig likt längre och jag älskar’t.

Och kan jag så kan du. Det här är en bok som utan tvekan får full pott.

Charlotta Wortzelius

Mitt betyg på The Miracle Morning av Hal Elrod:

Betyg 5 stjärnor

The Miracle Morning på Bokus

The Miracle Morning till din Kindle

Har du vänner och bekanta som skulle gilla The Miracle Morning? Dela vetja!

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

0 kommentarer

Popular posts