[VIDEO] Hur du enkelt minskar filstorleken på en PNG

Minska storlek PNGVi lever som bekant i en tidsålder när människors uppmärksamhet är en bristvara.

Därför gäller det för dig som bloggar eller driver en webbplats att plocka fram det tunga artilleriet för att få dem på kroken innan nästa spännande Facebook-inlägg, Aftonbladet-rubrik eller blogginlägg gör intrång i deras begränsade intressesfär och stjäl dem ifrån dig för gott.

Texter i all ära, jag kommer aldrig skriva ner värdet av en riktigt stark rubrik för att fånga uppmärksamhet, men det som fungerar mest effektivt idag är bilder.

I snabbscrollningens tidevarv, med våra älskade smartphones i spetsen, fångar bilder med sina färger och pang-på-intryck ögat betydligt bättre än texter.

Uppmärksamhetsbristen har således skapat en visuell värld på webben, en värld där du mer än någonsin behöver använda snygga och effektiva bilder för att gå segrande ur den ständigt pågående striden om dina besökares fokus.

Summa summarum: Bilder är idag något av det allra viktigaste på din blogg eller webbplats. Och det är lika bra att börja implementera en visuell strategi redan nu, för det kommer du med 100% säkerhet att behöva göra i framtiden om du vill vara med och fajtas.

Vanliga bildformat på webben och deras problem

De vanligaste filformaten på webben idag är JPG och PNG. Utan att gå in på några detaljer kan man sammanfatta det som att JPG används för fotografier, medan PNG gör sig bäst när du vill använda icke-fotografiska bilder som logotyper, ikoner, ritningar och grafik med stora enfärgade områden på din hemsida.

Inga konstigheter där alltså. JPG när det gäller foton och PNG till resten.

Ack, om det varit så enkelt ändå.

Många gånger fungerar den här principen utmärkt, men problemen kommer när du vill placera en frilagd bild (dvs utan bakgrund) i form av ett foto eller större illustration ovanpå en bakgrundsbild som inte är enfärgad, exempelvis ett foto. För JPG har nämligen den fula ovanan att alltid behöva ha en bakgrund, antingen en vit eller i någon annan färg. Och hur snyggt blir det när du placerar bild ovanpå bakgrundsbilden?

Men när JPG inte levererar, kan vi inte vända oss till vår vän PNG-filen istället? För denna har ju inga problem att spara bilden utan bakgrund. Jo, visst slipper vi bakgrunden, men i utbyte får vi istället en filstorlek som absolut inte lämpar sig för en webbplats eller blogg som strävar efter snabb laddningshastighet. Tunga bilder och grafik är bland det som påverkar laddningstiden mest negativt, och att snabba ryck när det gäller laddning uppskattas av både besökare och Google vet både du och jag.

Här under ser du en jämförelse av en JPG- och en PNG-fil, sparade i Photoshop och placerade ovanpå en bakgrundsbild. Som synes är det vissa skillnader när det gäller visuellt utseende och filstorlek…

Filstorlek JPG vs PNG

En jämförelse mellan en JPG- och en PNG-fil. Är vi tvingade att välja mellan en ful bakgrund eller en alltför stor filstorlek?

Så är det kört för den som vill ha en tjusig bakgrundslös bild ovanpå sin bakgrundsbild? Är vi fast med antingen en ful bakgrund i vitt eller en filstorlek som förvandlar vår webbsida till en trögladdande sörja som ingen människa orkar med?

Nej, som tur är finns det en lösning. Titta på den här videon så får du se.

[svpVideo v=1] Klicka här och få en gratis guide till nätets bästa gratisverktyg för din onlinemarknadsföring »

Det fenomenalt enkla – och dessutom kostnadsfria – verktyget TinyPNG räddar oss alltså ur den prekära situationen genom att fixa en PNG-fil med en filstorlek som vi verkligen inte kan anmärka på – fantastiska 77% mindre storlek på bara ett ögonblick. Nu kan vi utan problem placera vilken bild vi vill ovanpå vår bakgrundsbild utan att behöva bekymra oss för något.

Hoppas att du gillade det här tipset och att det kommer till nytta för dig när du jobbar med din webbplats. Och håll utkik efter fler smarta tips för din onlinemarknadsföring i bloggen framöver!

(För dig som undrar är videon i inlägget skapad med ScreenFlow (inspelning av skärm + redigering), Video Maker FX (animationer) och Powerpoint. Jag vill tacka samtliga inblandade för goda insatser.)

Charlotta Wortzelius

Ladda ner gratis guide till nätets onlineverktyg

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

0 kommentarer

Popular posts