Glöm nyårslöftena 2015 – satsa istället på att återuppfinna dig själv

Nyårslöften 2015Så är vi inne i den här tiden på året igen. Den här tiden som går i löftenas och de ljusa framtidsförhoppningarnas tecken. Nyårstiden alltså.

Var du en av dem som stod med glaset höjt vid tolvslaget och entusiastiskt proklamerade att det nya året betyder att du ska börja träna, äta bättre, byta jobb, få ordning på din ekonomi eller kanske bli snällare? Du är i så fall inte ensam om att ha en lång lista över den nya förbättrade versionen av dig själv.

Men faktum är att över 99 procent av oss misslyckas med att hålla dem. Du som till exempel vistats på ett gym i början av januari har säkert upplevt att det då är fullbokat på passen och kö till maskinerna, medan det är betydligt glesare när årets första månad lider mot sitt slut. De löftesrika träningsentusiasternas låga har slocknat innan den ens hann börja brinna ordentligt.

Jag sitter själv vid de anklagades bord när det gäller detta. Gymkort har fått ligga kvar i plånboken, företagsidéer har fått ligga kvar och damma i lådan och det är fortfarande för glest med grönsaker på tallriken.

Men istället för att misslyckas ytterligare en gång med dina förändringsintentioner, kanske det är dags att tänka om.

Istället för att fokusera på nyårslöften, satsa på att återuppfinna dig själv.

Nyårslöften är till sin natur kortsiktiga. Vidlyftiga quick fixes. De är mer eller mindre dömda på förhand och förmodligen är det därför de varje år går ett dystert öde till mötes. Dessutom medför denna onda cirkel av misslyckande att vi gång på gång bevisar att de löften vi gett oss själva egentligen inte är viktiga. Definitivt inte rätt medicin för vår personliga utveckling.

Att återuppfinna sig själv är en annan femma. Förmodligen har du aldrig aktivt ens tänkt på det och de gånger du gjort det så har det bara kommit till dig. Kanske har du skaffat ett nytt jobb som gjort dig betydligt lyckligare. Eller också har du tvingats till att uppfinna en ny version av dig själv – den som exempelvis får höra av doktorn att du akut måste lägga om livsstil om du planerar bli gammal brukar bli ganska motiverad att lyda det rådet.

Tänk om du i år skulle välja detta återuppfinnande?

Dags för förändringFör säga vad man vill om nyårstider, men nog är de onekligen en idealisk tid för förändring. Energin är hög, tillvaron full av nya stigar att utforska. Läget är helt enkelt perfekt för att likt en dator återställa dig själv till fabriksläge, dvs ny, oförstörd och full av möjligheter.

Mitt livs tydligaste återuppfinning var när jag 2008 tog steget att på kvällstid utbilda mig till mitt drömyrke och sedan tog steget att säga upp mig från ett jobb jag vantrivdes på för att satsa på min nya karriär. Detta förvandlande mitt liv från en tillvaro av inrutad tristess till ett äventyr fullt av nya möjligheter, och på kuppen gjorde denna omvandling att jag blev en ny och bättre version av mig själv. Jag blev den jag egentligen ville vara, men någonstans på vägen hade tappat bort.

Denna Charlotta 2.0 var till det yttre kanske inte särskilt annorlunda. Inga nya tjusiga kläder, glänsande juveler eller fantastisk lyster i huden. Men inombords hade någonting hänt. Jag var definitivt återuppfunnen. Och det hade skett eftersom jag under 2008 valt att investera i mig själv och ta hjälp av andra som redan gått den väg jag ville gå. Med andra ord var det en långsiktig förändringsprocess och inga grandiosa nyårslöften tagna med ett glas i handen och dömda att brytas innan trettondagen.

Ensam är inte stark – våga ta hjälp

Att våga ta hjälp för att förändra dig själv är viktigt, det har jag insett efter vägen. Många av oss vill till varje pris klara oss själva, men det är ett misstag. Projektet att återuppfinna dig själv kommer du inte att kunna utföra på egen hand, tro mig. Så släpp stoltheten och ta hjälp av andra.

Så vad betyder denna hjälp? Måste du börja i terapi? Anlita en framgångscoach? Slå numret till stans bästa personliga tränare?

Tja, det är inga dåliga förslag något av dem, men det första och viktigaste steget är att du sätter dig ner och har ett ärligt samtal med dig själv och får klarhet i vad du vill. Vilka mål du har och hur du ska uppnå dem. Skriv först ner de stora målen och bryt sedan ner dessa i mindre delmål som hjälper dig att nå huvudmålen. Vid varje delmål skriver du sedan ner den eller de personer som kan hjälpa dig att uppnå dem. Det kan vara en kompis, familjemedlem, kollega, samarbetspartner, mentor eller dylikt. Det kan också vara en författare som skrivit en bok om vägen du vill vandra eller en utbildare som har en kurs om det du vill lära dig eller bli bättre på. Investera då i dessa böcker och kurser – det finns ingen poäng i att uppfinna hjulet två gånger – och kostnaden det medför är värd det i tio fall av tio (under förutsättning att du investerar i rätt böcker och kurser förstås).

Att bli mer hälsosam, framgångsrik, gladare, ekonomisk etc. kommer inte som ett brev på posten. Det sker inte över en natt och definitivt inte isolerad från omvärlden. Jag är ledsen att säga det, men du vet inte allt utan måste ta in andra människors värdefulla kunskap och erfarenheter på vägen.

Och apropå quick fixes – att köra fast i en hopplös jobbsituation som dränerar dig på energi tog inte en vecka (förhoppningsvis…). Din ekonomi havererade inte på en månad. Du blev inte en otränad soffpotatis under ett par slarviga sommarveckor. Eller hur? Därför kommer det inte heller att ta en vecka eller en månad att ta sig ur dessa oönskade tillstånd.

Det kommer att ta sin tid och det kommer krävas blod, svett och tårar. Därför är inte storslagna nyårslöften i quick fix-stil vägen att gå. Satsa istället på att 2015 blir året då du återuppfinner dig själv.

Varför inte sätta dig ner redan idag och gör en översyn av dig själv. En jag-audit kort och gott. Bara du, dina tankar, papper och penna (eller något digitalt hjälpmedel om du föredrar det). Kanske kommer du fram till att det är dramatiska förändringar som behövs i ditt liv – eller också är det bara en liten finjustering av något område för att få dig på rätt köl. Agera sedan utifrån det du kommit fram till.

Och oavsett vad just du behöver, se till att bryta ner dina mål i mindre hanterbara bitar som du faktiskt kan uppnå. För många små segrar är vad som till slut leder till storvinsten: att du lyckas återuppfinna dig själv och får det liv du vill ha.

Jag önskar dig ett riktigt fint och framgångsrikt 2015!

Charlotta Wortzelius


Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

0 kommentarer

Popular posts