Hur söker man på Google – bli lika bra som experterna

Sök på GoogleAlla använder Google idag.

Men alla vet inte hur man söker på Google som en expert – hur du hittar det du söker direkt istället för att slösa bort din dyrbara tid på att gå igenom sida efter sida med information som inte ger dig svaret på det du söker.

Om du känner igen dig i detta så kan jag glädja dig med att den tiden är över nu – här får du sex värdefulla tips som gör att du inom bara ett par minuter kommer kunna söka på Google som en expert.

Hur söker man på Google – Tips 1:
Begränsa dina sökresultat genom datum

Ofta kan en enda sökning ge dig tusentals och åter tusentals resultat på Google. Om du får för många resultat för dina sökningar och inte hittar vad du letar efter kan du prova att begränsa dina resultat inom ett visst datumintervall. Att göra detta kan hjälpa dig att hitta de senaste och mest uppdaterade resultaten. Datumsökningar kan också hjälpa dig om du letar efter specifik information inom en viss tid i det förflutna. Använd antingen datumfunktionen i Googles vänsterspalt eller Avancerad sökning som du hittar om du scrollar ner längst på sidan.

Hur söker man på Google – Tips 2:
Använd asterisk (*) för att hitta svaren på dina frågor

Att bara skriva det du vill hitta, exempelvis svaret på en fråga, i Googles sökfält är inte det bästa sättet att hitta information eftersom de ofta bara tar dig till frågor-och-svar-sajter. En av de mindre välkända tipsen för att söka på Google är att använda en asterisk som ersättning för ”fyll i det som fattas”. Istället för att skriva ”vem vann Melodifestivalen”, skriv ”* vann Melodifestivalen”.

Hur söker man på Google – Tips 3:
Sök efter olika typer av filer

Hur söker man på GoogleAnta att du är företagare och letar efter Powerpoint-presentationer om entreprenörskap. Skriver du då ”entreprenörskap lektioner” och hoppas på det bästa? Det kan kanske fungera, men du kommer inte få samma resultat som någon som känner till hur man söker på Google som ett proffs.

Hemligheten är att skriva ”filetype: ppt” direkt efter ditt sökord, t.ex. ”entreprenörskap filetype: ppt”. Experimentera med detta så får du snart in snitsen. Använd till exempel ”filetype: pdf” för PDF-filer och ”filetype: doc” för DOC-filer.

Hur söker man på Google – Tips 4:
Begränsa din sökning till auktoritetssajter

Internet kan vara en fantastisk plats, men tyvärr är det också fyllt med en hel del falska uppgifter. Ett användbart tips för att sålla bort de mindre seriösa webbplatserna och endast få resultat från auktoritativa webbplatser är att skriva in ”site:” och det domännamn du vill ha. Skriv till exempel ”öroninflammation site: vardguiden.se” för att få bra information om öroninflammation som du vet att du kan lita på.

Hur söker man på Google – Tips 5:
Hitta relationer mellan två saker/personer

Ibland när du försöker hitta information om två saker eller två personer, är en av dessa saker/personer så populär att du endast får resultat som är inriktade på den populära. Effektivisera din sökning genom att skriva AROUND (ja, med stora bokstäver) mellan dina två sökord och lägg till ett nummer inom parentes (för att bestämma antalet ord som ska skilja de två sökorden) bredvid.

Hur söker man på Google – Tips 6:
Sök på bilder

Detta är en ganska ny funktion på Google, så om du känner till det här kan du verkligen titulera dig Google-sökarexpert. Du kan ladda upp en bild genom att gå till Google Bilder och klicka på den blå kameraikonen i sökfältet. Då söker Google efter webbplatser som använder samma bild. Ett alternativ för att få samma resultat är också att klistra in en bilds URL (webbadress).

Prova de här sex tipsen nästa gång du använder Google och minska den tid det tar att söka efter något. Och du får vara beredd på att experimentera – du kommer till exempel att upptäcka att några av tipsen fungerar bättre för vissa sökord och andra tips fungerar bättre för andra sökord. För att bli expert på hur man söker på Google kommer det helt enkelt krävas en hel del träning, så det är lika bra att du sätter igång nu. Lycka till!

Charlotta Wortzelius


Dagens marknadsföringslärdom

Att vara en hejare på Google-sökning underlättar vardagen. Lär dig så många knep du kan.

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

0 kommentarer

Popular posts