Hitta dina bästa sökord

Hitta rätt sökordSammanfattning: Att hitta rätt sökord är något av det absolut viktigaste inom sökmotoroptimering för att din blogg eller webbplats ska ranka bra i Google.

Det är en hel vetenskap som kräver en hel del gnuggande av geniknölarna, men som hjälp på traven tänkte jag tipsa om ett par verktyg som hjälper dig hitta dina bästa nyckelord.

Att ha rätt sökord (eller nyckelord som det också kallas) och sökmotoroptimering (SEO) är bland det viktigaste du måste tänka på när du börjar blogga eller bygger en webbplats om du vill synas bra på Google och de andra sökmotorerna.

Att optimera ditt innehåll och att använda rätt sökord kan ge dig stora fördelar och även göra ditt jobb mycket enklare och roligare. SEO är mycket komplext och den har massor av delar att ta hänsyn till, men att hitta bra sökord som både speglar ditt innehåll och har många sökningar är utan tvekan en av de viktigaste sakerna inom SEO.

Även om sökorden är mycket viktiga är det inte många som vet hur man hittar den bästa kombinationen av ord för att få bästa möjliga resultat. Sökordsforskning är mycket viktig för PPC-kampanjer, dvs där du får betalt per klick på t.ex. AdSense-annonser eller själv betalar per klick på Adwords, och innebär att du kan bli framgångsrik i dina affärer på nätet genom att göra en noggrann forskning innan du väljer sökord.

I denna artikel ska jag som sagt visa dig hur du kan hitta bra nyckelord att bygga din webbplats eller bloggs innehåll kring. Som du säkert förstår är det fiffigt att använda sig av diverse verktyg när man letar efter sökord – det finns flera bra gratisverktyg på Internet så självklart ska du ta hjälp när det finns. De fem verktyg som jag kommer gå igenom nedan är ett par av mina favoriter:

Med vart och ett av verktygen måste du börja med ett av de viktigaste sökorden som är relaterade till din webbplats nisch. I detta exempel kommer jag att använda ”inredning” som huvudsakligt sökord.

1. Googles Lyckohjul – för att hitta ämnen att skriva om

Sökord

Google är inte bara den bästa sökmotorn som finns på planeten, Google kan också hjälpa dig att hitta de mest relevanta och framgångsrika ämnena och sökorden för att du ska få de resultat du vill – oavsett vad din nisch är. Googles Lyckohjul är ett verktyg som är tillgängligt på söksidan på Google. Du får fram det genom att, när du gjort en sökning på ditt nyckelord (dvs ”inredning”), klicka på ”Fler verktyg” längst ner i vänsterspalten. Lyckohjulet skapar förgreningar från ditt bassökord och visar dig relaterade ämnen i en trädform (som du kan se på bilden ovan).

2. Google sökordsverktyg – bäst för PPC-kampanjer

Google Keyword Tool

Det är välkänt hur kraftfullt Google AdWords-systemet är och också hur många människor runt om i världen som använder denna tjänst. Google-teamet har utvecklat ett kraftfullt verktyg för sökordsforskning som syftar till att hjälpa dig hitta bästa sökorden för dina Adwords-kampanjer och också att hjälpa PPC-användare att välja bra sökord för AdSense-annonserna på sina webbplatser.

Verktyget har många användbara funktioner, men de viktigaste i enligt min åsikt är ”Sökningar per månad lokalt” som visar hur många som söker på ordet i Sverige (bra när ditt sökord heter likadant på engelska) och därmed talar om om det är någon idé att satsa på ordet samt ”Beräknad genomsnittlig CPC” i som du får fram genom att klicka på ”Kolumner” längst ut till höger efter att du söka efter sökordet. Denna funktion visar kostnad per klick (CPC) för sökordet eller frasen.

3. Wordtracker

Wordtracker

Ytterligare ett enkelt men mycket kraftfullt verktyg för sökordsforskning är Wordtracker. Det är bra och mycket relevant så du kommer att få bra resultat. Wordtracker är gratis, men tyvärr är du begränsad om du inte betalar – även om du naturligtvis har nytta av verktyget ändå. Väljer du betalversionen kostar den 69 dollar per månad och du kan prova på det gratis i 7 dagar innan du bestämmer dig för att bli kund.

Ett minus för oss svenskar är att Wordtracker är optimerat för att ge ett bra resultat med hjälp av sökmotorer som finns i USA s därför är Wordtracker baserat på sökningar som görs av personer i USA. Men om du håller på med sökmotoroptimering för den engelsktalande marknaden på internet är det ett prima verktyg för att tjäna pengar på nätet.

4. Keyword Spy – spionera på konkurrenterna

Keyword Spy

Keyword Spy är inte bara ett utmärkt verktyg för att få de bästa sökorden för dina artiklar och texter, det kan också ge dig den information du behöver för att krossa dina konkurrenter och bli bättre och bättre på att ranka bra på Google och tjäna pengar på bloggen eller webbplatsen. En annan bra sak är att Keyword Spy är gratis att använda och du kan också söka efter domäner, URL:er och annonser.

Ännu en finfin sak med Keyword Spy är att verktyget låter dig att se mer relevant statistik om PPC-konkurrenter, en funktion jag inte har sett på andra verktyg för nyckelordsforskning och det är något mycket viktigt för PPC-användare.

5. WordStream

Wordstream

Med en databas som innehåller mer än 1 miljard högt rankade och populära sökord är WordStream en riktigt toppenkälla till gratis sökord som hjälper dig att bygga det innehåll du vill på din blogg eller webbplats. Med WordStream kan du också exportera en lista, en enorm lista med nyckelord som innehåller mer än tusen nischsökord.

Du kan även lära dig mer om effektiv sökordsforskning och kolla listan över mest rekommenderade sökordsforskningsverktygen enligt ett gäng SEO-experter på SEO Book genom att ta dig en titt på deras video.

[imaioVideo v=1]

Ytterligare ett ställe som du kan använda dig om för att se vilka trender som är heta just nu, dvs vad människor söker mest på kan du använda dig av Google Trender. Med Google Trender kan du jämföra sökvolymmönster över särskilda områden, kategorier, tidsintervall och för Googles andra tjänster (t.ex. bilder och nyheter).

Tips

Innan du börjar använda något av verktygen i denna artikel, rekommenderar jag dig att sätta dig ner och brainstorma och skriva ner de sökord relaterade till din nisch som du kommer att tänka så att du har en idé att utgå ifrån när du börjar använda verktygen.

Det var det. Så sätt igång att använda verktygen och börja förbättra sökmotoroptimeringen för din webbplats genom grymma sökord. Lycka till!

Charlotta Wortzelius


Dagens marknadsföringslärdom

Med rätt sökord blir onlinemarknadsföringslivet lättare.

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

0 kommentarer

Popular posts