50 gratis och riktigt bra WordPress-plugins till din hemsida

Gratis WordPress plugins

Använder du WordPress på din hemsida eller blogg?

Då har vi en sak gemensamt. Och i min värld är detta eminenta publiceringsverktyg är det bästa någon uppfunnit sedan skivat bröd.

Men handen på hjärtat, får du ut maximalt av din WordPress-webbplats? Eller skulle den kunna stödja ditt webbföretag på ett bättre sätt?

Att du har gett den ett tjusigt yttre med ett flott tema är en sak. Att regelbundet publicera bra innehåll en annan. Både design och content är naturligtvis viktiga delar av din webbplats - men långt ifrån allt.

Minst lika viktigt är funktionaliteten - att med smarta funktioner förvandla sin sajt från en Opel av standardmodell från 2004 till en hypermodern och fullutrustad Porsche.

Trimma din hemsida från halvfart till expressfart

I WordPress-världen heter hemligheten bakom en sajt som effektiviserar ditt webbföretagande med bra funktioner plugins (eller tillägg på svenska). Är detta något du skrivit upp på din "jag-gör-det-senare-lista" där det samsas med alla andra dåliga samveten? Eller har du gjort ett tappert försök att förbättra webbplatsens funktioner, men känner dig inte nöjd?

Då har du tur idag. Jag har gjort det enkelt för dig att snabbt komma på banan när det gäller din webbplats funktionalitet. 

Här under har jag samlat 50, i mitt tycke, riktigt bra plugins till WordPress - både utifrån egen erfarenhet och andra WordPress-användares rekommendationer. Och det fina i kråksången är att dessa tillägg är helt gratis (även om vissa av dem har en premiumversion med utökad funktionalitet som kostar pengar). Så med andra ord kan du trimma din sajt från halvfart till expressfart utan att det kostar dig ett öre.

Bonus: Få fler tips på smarta funktioner genom att [thrive_2step id='5315']ladda ner din guide[/thrive_2step] till 100 grymma och gratis plugins för din hemsida eller blogg.

OBS! Ju fler plugins, desto långsammare sajt

Listan innefattar 26 olika områden - från förbättrad administration av din blogg eller hemsida till plugins för video. Du behöver givetvis inte allt, men du kommer garanterat hitta något som passar just dina behov.

Men kom ihåg att ju fler tillägg du installerar, desto slöare och trögladdad kommer din sajt att bli. Med andra ord är det en lite knepig balansgång mellan funktioner och prestanda. Tänk därför över noga vilka funktioner du behöver innan du installerar plugins på din WordPress-webbplats - och installera inget som du inte förstår dig på, det kommer ändå inte att göra någon nytta.

Nu kör vi, håll till godo!

50 gratis och riktigt bra WordPress-plugins till din hemsida!

Klicka för att twittra

WordPress-plugins för admin och utveckling

Wordpress plugins admin utveckling

Adminpanelen är din webbplats hjärta och det finns en hel del du kan göra för att lyfta den från sitt standardutförande. Funktioner som utvecklar sajten och hjälper dig att jobba både snabbare, smartare och effektivare.

Admin Menu Tree Page View

Att få en tydlig överblick över din WordPress-webbplats sidor är inte alltid det lättaste - speciellt inte när du börjar komma upp i antal. Med Admin Menu Tree Page View får du en tydlig trädstruktur över alla dina sidor direkt i adminpanelens meny och kan enkelt söka, redigera, ändra ordning och lägga till sidor med bara ett klick.

Betyg på WordPress.org: 

4.8

Antal aktiva installationer: 

30 000+


All In One Schema.org Rich Snippets

All In One Schema.org Rich Snippets är ett fiffigt sätt att boosta din SEO, förbättra din ranking på Google och få fler klick till din webbplats från sökmotorerna. Pluginen skapar s.k. rich snippets, vilket kan liknas vid en kort summering av din webbsida i sökmotorernas resultatlistor. Den gör dig mer visuellt synlig jämfört med konkurrenterna genom att lägga till betygsstjärnor, bilder etc.

Rich snippets WordPress plugin

Exempel på vad du kan uppnå i Googles sökresultat med rich snippets

Betyg på WordPress.org: 

4.4

Antal aktiva installationer: 

30 000+


Broken Link Checker

Brutna länkar gör ingen webbplats glad. Men med Broken Link Checker är det ingenting du behöver bekymra dig om. Precis som namnet antyder snokar pluginen upp de länkar på din webbplats (i inlägg, sidor eller kommentarer) som är brutna, dvs inte fungerar, och meddelar dig detta. Sedan kan du enkelt redigera eller ta bort dem.

Betyg på WordPress.org: 

4.2

Antal aktiva installationer: 

400 000+


Custom Login Page Customizer

WordPress login-sida ser i ärlighetens namn ganska trist ut - och kanske har du tänkt att du skulle vilja piffa upp den med ett eget unikt utseende? Tyvärr har inte detta varit någon enkel uppgift - tills du stiftar bekantskap med den här pluginen. Custom Login Page Customizer ger dig full kontroll över login-sidan och du kan t.ex. lägga till egen logotyp, bakgrundsbild, ändra färger och typsnitt. Dags att säga hejdå till WordPress logotyp!

Custom Login Page WordPress plugin

Exempel på en loginsida som fått en makeover. Bildkälla: wordpress.org

Betyg på WordPress.org: 

4.6

Antal aktiva installationer: 

40 000+


Jetpack

Jetpack är WordPress svar på kaffemaskinernas Wiener Melange - varför välja när du kan få allt? Detta praktiska tillägg är som en schweizisk armékniv utrustad med en lång rad funktioner för din webbplats. Ett par exempel är statistik, möjlighet till anpassning med CSS, mobilt tema, short codes, widgets för dina senaste tweets, kontaktformulär och säkerhet. Perfekt tänker du, allt du behöver i en enda plugin. Men var medveten om att de lärde tvistar om Jetpacks förträfflighet. Vissa älskar den medan andra hävdar att en så här omfattande plugin gör din sajt trög. Tänk därför igenom om du verkligen behöver alla dessa funktioner innan du installerar den. 

Betyg på WordPress.org: 

4

Antal aktiva installationer: 

1 000 000+


PC Hide Pages

Vissa sidor på din webbplats vill du inte att människor ska kunna hitta via sökmotorer. Då har du stor hjälp av PC Hide Pages som låter dig markera de sidor som du inte vill ska finnas med i Googles och de andra sökmotorernas index. 

Betyg på WordPress.org: 

4.6

Antal aktiva installationer: 

10 000+


TablePress

Är det fler än jag som irriterat mig på att det inte finns någon funktion i WordPress för att skapa tabeller på sidor eller i inlägg? Lösningen heter TablePress, en plugin som hjälper dig att enkelt skapa snygga och funktionella tabeller var du vill utan att behöva blanda in HTML-kod eller CSS. Dessutom kan du exportera tabellernas data om du skulle vilja det.

Betyg på WordPress.org: 

4.6

Antal aktiva installationer: 

10 000+


TinyMCE Advanced

WordPress redigeringsverktyg är bra, men har onekligen sina begränsningar. Som tur är behöver du inte nöja dig med det. Med TinyMCE Advanced kan du pimpa den visuella editorn efter eget tycke och smak genom att lägga till, ta bort och arrangera om knappar samt lägga till funktioner i den. Ett par exempel är stöd för att skapa och lägga till tabeller, fler valmöjligheter för listor, sökfunktion i editorn och möjlighet att ändra typsnitt och storlek på texter.

Betyg på WordPress.org: 

4.5

Antal aktiva installationer: 

1 000 000+


WP Polls

Visst vore det alla tiders om dina besökare kunde rösta om saker på din webbplats? Hur bra ditt senaste blogginlägg är till exempel. Med WP Polls kan du enkelt lägga till en omröstningsfunktion på din hemsida.

Betyg på WordPress.org: 

4.2

Antal aktiva installationer: 

100 000+

WordPress-plugins för affiliatemarknadsföring

Wordpress plugins affiliate

Ett av de mest effektiva och mest populära sätten att tjäna pengar på internet är affiliatemarknadsföring. Och som affiliate har du förmodligen ganska många i luften. Du hanterar ofta flera olika webbplatser och marknadsför många olika affiliate-produkter - något som kan bli en ganska besvärlig och rörig sits till slut. Lyckligtvis finns det ett antal utmärkta WordPress-plugins som affiliatemarknadsförare kan använda för att både spara tid och tjäna mer pengar.

Pretty Link Lite

De affiliate-länkar du får från de olika leverantörer/nätverk vars produkter du marknadsför är ofta ganska fula med ett märkligt upplägg fyllt av siffror och tecken som riskerar att avskräcka dina besökare från att klicka på dem. Med Pretty Link Lite slipper du dessa konstiga URL:er och kan istället ge dem ett eget snyggare upplägg där din egen domän är inkluderad, t.ex. dinwebbplats.se/rekommenderar/affiliateprodukt/

Betyg på WordPress.org: 

4.2

Antal aktiva installationer: 

100 000+


ThirstyAffiliates

Om du är seriös när det gäller affiliatemarknadsföring och verkligen vill göra det till en väsentlig del av din inkomst online behöver du ThirstyAffiliates, punkt slut. Denna plugin hjälper dig att effektivt hantera dina affiliatelänkar, ge URL:erna en egen struktur som inkluderar din egen domän (dinwebbplats.se/rekommenderar/affiliateprodukt), enkelt lägga till dem i inlägg/sidor via en knapp i redigeringsverktyget och mycket mer.

Betyg på WordPress.org: 

4.5

Antal aktiva installationer: 

9 000+

WordPress-plugins för användare

Wordpress plugins användare

Du är förmodligen bekant med WordPress funktioner för användare (users) oavsett om du driver din webbplats ensam eller om ni är flera personer som delar på ansvaret. Det finns en hel del du kan göra när det gäller användare, bland annat få dem att synas bättre i dina blogginlägg.

Fancier Author Box

Bloggar du? Då tackar du förmodligen inte nej till att ha en fin presentation av dig som skribent i början eller slutet av dina inlägg? Detta tar Fancier Author Box hand om på ett bra sätt och presenterar snyggt varje inläggsförfattare med biografi, lista på senaste inlägg och länkar till sociala medier.

Fancier Author Box WordPress plugin

Visa upp din bloggs skribenter med Fancier Author Box

Betyg på WordPress.org: 

4.8

Antal aktiva installationer: 

10 000+


WP User Avatar

En fiffig funktion i WordPress är s.k. avatarer, dvs att du har möjlighet att ha en bild på dig själv (eller vilken bild som helst för den delen) som visas intill ditt namn när du t.ex. gör en kommentar. Detta kan även uppnås med hjälp av tjänsten Gravatar, men för att slippa krånglet med den kan du använda WP User Avatar där du bl.a. kan ladda upp en standardavatar för alla användare och en egen för varje enskild användare.

Betyg på WordPress.org: 

4.6

Antal aktiva installationer: 

100 000+

WordPress-plugins för bildspel

Wordpress plugins bildspel

Webben blir bara mer och mer visuell, vilket betyder att de bilder som du använder på din webbplats och hur du visar dessa blir allt viktigare. Du har bara ett par sekunder för att fånga dina besökares uppmärksamhet och snygga bilder är en av de bästa sätten att få dem på kroken. Det finns många sätt att visa bilder på din hemsida och ett populärt sätt är bildspel (slideshows) - både för bilder och för att marknadsföra blogginlägg och sidor. Självklart har WordPress plugins som hjälper dig med detta.

Slideshow

Slideshow är en av de mest populära tilläggen för bildspel idag. Anledningarna är många. Exempelvis kan du skapa så många bildspel du vill - även flera per sida - där du kan mixa bilder, text och YouTube-videor. Pluginen ger dig också möjlighet att ändra bakgrundsfärg till ljus eller mörk och är responsiv, vilket gör att den fungerar finfint på både datorer, surfplattor och mobiler.

Betyg på WordPress.org: 

4.9

Antal aktiva installationer: 

100 000+

WordPress-plugins för e-handel

Wordpress plugins e-handel

I begynnelsen var WordPress en bloggplattform, men med åren har den utvecklats så till den milda grad att du nu kan använda verktyget till i stort sett vad som helst. Inklusive e-handel. Du som har produkter att sälja - fysiska eller digitala - kan med hjälp av WordPress och plugins öppna egen butik och tjäna pengar.

Easy Digital Downloads

Vill du sälja digitala produkter, som t.ex. e-böcker och PDF:er, på din hemsida? Då tar Easy Digital Downloads hand om jobbet åt dig. Till skillnad från många stora e-handelsplattform med alla tänkbara funktioner som du inte ens behöver fokuserar den här pluginen på en enda sak - försäljningen av digitala produkter och det du behöver för det. Självklart har den koppling till flera kända betalningslösningar som Stripe och Paypal.

Betyg på WordPress.org: 

4.9

Antal aktiva installationer: 

40 000+


WooCommerce

Du som vill sälja någonting på internet ska definitivt ta dig en titt på WooCommerce, en kraftfull och kostnadsfri e-handelsplugin som hjälper dig att skapa en egen webbshop för både fysiska och digitala produkter. Och dessutom en snygg sådan. Det är inte för intet som 30% av världens e-butiker är byggda på WooCommerce idag - fler än någon annan lösning. Pluginen är lättanvänd och flexibel och med tillgång till hundratals tilläggsfunktioner - både gratis och sådana som kostar pengar - kan du få precis den funktionalitet du vill ha i din butik. Att många WordPress-teman redan är integrerade med WooCommerce, något som gör användningen ännu lättare, gör inte saken sämre.

Tips: Det finns en Facebook-grupp för svenska WooCommerce-användare där du ofta kan få bra hjälp.  

Betyg på WordPress.org: 

4.5

Antal aktiva installationer: 

1 000 000+

WordPress-plugins för e-postmarknadsföring

Wordpress plugins e-postmarknadsföring

Att bygga din [thrive_2step id='4950']e-postlista[/thrive_2step] är en av de absolut bästa sakerna du kan göra som webbföretagare. Trots att e-post funnits med sedan internets linda står den sig fortfarande stark och når människor bättre än t.ex. sociala medier. Därför ska du se till att fånga upp prenumeranter till ditt nyhetsbrev så mycket du kan på din hemsida och det finns en rad bra plugins till din hjälp.

MailPoet Newsletters

Vill du starta ett nyhetsbrev, men har inte kommit till skott ännu? Då är MailPoet Newsletters perfekt. Pluginen ger din WordPress-webbplats ett funktionellt nyhetsbrevsverktyg helt gratis - du kan både skicka nyhetsbrev, automatiska mejl, meddelanden om nya blogginlägg och skapa autoresponders. Dessutom kan du skapa prenumerationsformulär för att fånga in e-postadresser. Kanske har MailPoet Newsletters inte lika många funktioner och möjligheter som betaltjänsterna (MailChimp, Aweber, GetResponse m.fl.), men om du vill hantera dina nyhetsbrev direkt i WordPress är det ett bra val.

Betyg på WordPress.org: 

4.9

Antal aktiva installationer: 

200 000+


SumoMe

SumoMe hör egentligen hemma under fler kategorier eftersom pluginen erbjuder en lång rad verktyg för att bygga ett community kring din sajt - inte bara via e-post utan också via delningsfunktioner för sociala medier. Dessutom får du tillgång till statistik i form av t.ex. heatmaps så att du kan se var dina besökare klickar och innehållsanalys så att du får koll på vilka delar av ditt content som dina besökare faktiskt konsumerar. När det gäller e-postmarknadsföring låter SumoMe dig skapa smarta popups, formulär som följer med när besökaren scrollar och toppbanners med optin-formulär. Självklart är pluginen integrerad med de välkända e-posttjänsterna som MailChimp, Aweber och GetResponse.

Sumo Me

Sumo Me erbjuder en hel arsenal av smarta verktyg

Betyg på WordPress.org: 

4.1

Antal aktiva installationer: 

60 000+

Pst! Vill du ta e-postmarknadsföring för WordPress ett steg längre?

Gratis är gott, men om du verkligen vill ta din WordPress-webbplats e-postmarknadsföring till nya höjder rekommenderar jag premium-pluginen Bloom skapad av Elegant Themes. Den är utrustad med långt fler funktioner än gratisalternativen kan erbjuda, exempelvis kan du enkelt lägga till många olika sorters riktigt snygga optin-formulär på din webbplats och få fullständig kontroll över både designen och placeringen av varje.

Kolla in Bloom >>

WordPress-plugins för Facebook

Wordpress plugins Facebook

Facebook är och förblir med stor sannolikhet en viktig spelare i onlinemarknadsföringen för oss företagare. Och givetvis har WordPress plugins som hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av världens största sociala nätverk.

Facebook Members

Facebook Members är en lättanvänd plugin med två widgets som du kan använda: en LikeBox för att få fler gillamarkeringar och en rekommendationsfunktion. Båda dessa har många valmöjligheter, du kan exempelvis visa upp dina Facebook-fans och din sidas flöde. Dessutom kan du ändra färg på den (bakgrund och ram) så att den matchar din hemsidas design.

Betyg på WordPress.org: 

4.5

Antal aktiva installationer: 

30 000+


Simple Facebook Plugin

Är du ute efter en plugin för att marknadsföra din Facebook-sida som är gratis, lättanvänd och inte full av onödiga funktioner som du inte behöver? Då ska du ta dig en titt på Simple Facebook Plugin som låter dina besökare gilla och dela din Facebook-sida utan att behöva lämna din webbplats. Att komma igång är enkelt - placera widgeten i någon av din hemsidas widget-utrymmen (t.ex. sidopanel eller sidfot), skriv in webbadressen till din Facebook-sida och justera storleken. Det är allt som behövs. Dessutom kan du placera denna responsiva plugin, som funkar finfint på smartphones, på både sidor och i inlägg med hjälp av short codes.  

Betyg på WordPress.org: 

4.7

Antal aktiva installationer: 

10 000+

WordPress-plugins för forum och medlemskap

Wordpress plugins forum och medlemskap

Att bygga ett community kring din sajt där du bygger relationer med dina användare kan ta dig till oanade höjder i dina onlineäventyr. Men att bygga forum eller medlemssidor kopplat till din hemsida är ofta förenat med en stor portion tålamod och tekniskt kunnande. Vilken tur att WordPress plugins hjälper dig på traven.

bbPress

Om du vill integrera ett forum på din WordPress-webbplats finns det få tillägg som gör ett lika bra jobb som bbPress. Pluginen är skapad av teamet bakom WordPress och de har fokuserat på att den ska vara enkel att integrera, lätt att använda, följa webbstandarder och vara snabb. 

Betyg på WordPress.org: 

3.9

Antal aktiva installationer: 

200 000+


s2Member Framework

En av alla smarta smarta saker du kan göra med WordPress är att skapa skyddade medlemssidor. Med s2Member Framework kan du skydda innehåll (inlägg, sidor, kategorier, etiketter etc.) från utomstående och därmed bara ger dina medlemmar tillgång till det (mot betalning om du skulle vilja det). Du kan också skydda nedladdningsbara filer och stremade videor eller ljudfiler.  

Betyg på WordPress.org: 

4.1

Antal aktiva installationer: 

40 000+

WordPress-plugins för Instagram

Wordpress plugins Instagram

Med tanke på Instagrams popularitet är det fascinerande att tänka att tjänsten inte ens har funnits i fem år. Så enkel men ändå så beroendeframkallande så har den tagit tillvara på den alltmer visuella webben med fokus på bilder och videor på bästa möjliga sätt. Och självklart kan du visa upp ditt Instagram-flöde på din WordPress-hemsida.

Instagram Feed

Med lättanvända och funktionella Instagram Feed kan du visa upp ett eller flera Instagram-flöden på din webbplats både snyggt och stilrent. Pluginen är dessutom responsivt så dina bilder ser lika bra ut oavsett om man tittar på dem på en dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Instagram Feed WordPress plugin

Visa upp Instagram-flöden från vilket konto som helst. Bildkälla: wordpress.org

Betyg på WordPress.org: 

5

Antal aktiva installationer: 

100 000+

WordPress-plugins för kartor

Wordpress plugins kartor

Ingen kontaktsida är komplett utan en tydlig karta så att dina kunder och andra besökare hittar till dig. Det fiffigaste sättet att skapa en karta är att dra nytta av Googles eminenta kartfunktion Google Maps och det gör du enkelt med plugins.

Comprehensive Google Map Plugin

Comprehensive Google Map Plugin är en enkel plugin för att visa en karta på din hemsida utan att för den skull kompromissa med vare sig elegans eller funktionalitet. Du lägger enkelt upp kartan antingen via en short code eller widget och kan sedan dra nytta av en rad smarta funktioner.

Betyg på WordPress.org: 

4.4

Antal aktiva installationer: 

100 000+

WordPress-plugins för kommentarer

Wordpress plugins kommentarer

Vad vore WordPress utan dialogen du kan ha med dina besökare i kommentarsfältet? Eller den nyttiga feedbacken du som bloggare kan få från denna? Även om du idag kan göra mycket mer, var publiceringsverktyget som sagt ursprungligen en bloggplattform och i sådana sammanhang spelar kommentarer ju en viktig roll. Med plugins tar du standardfunktionen för kommentarer ett steg längre. 

Comment Redirect

När människor kommenterar på din blogg för första gången är de så nära de kan bli att omvandlas till återkommande läsare eller ännu bättre - verkliga fans. Så ta vara på den möjligheten. Med Comment Redirect kan du omdirigera de som kommenterar för första gången till en speciell sida på din webbplats där du kan tacka dem för deras kommentar. På samma sida kan du sedan passa på att knyta dem till dig genom att uppmana dem att följa dig på Facebook eller prenumerera på ditt nyhetsbrev.

Betyg på WordPress.org: 

4

Antal aktiva installationer: 

5 000+

WordPress-plugins för kontaktformulär

Wordpress plugins kontaktformulär

En klassisk funktion på en hemsida är kontaktformulär där dina besökare som vill komma i kontakt med dig kan lämna namn, e-post, telefonnummer m.m. Många WordPress-teman har funktionen inbyggd, men om ditt inte har det så löser du det med en plugin.

Contact Form 7

Enkel, flexibel och populär - det är Contact Form 7 i ett nötskal. Pluginen, som har laddats ner 16 miljoner gånger, ger dig full kontroll över fälten i ditt kontaktformulär och förutom textfält kan du använda bland annat nummerfält, datumfält, checkrutor, radioknappar och möjlighet att ladda upp filer. Dessutom stödjer Contact Form 7 CAPTCHA, spamfilter och finns på många olika språk, däribland svenska.

Betyg på WordPress.org: 

4.6

Antal aktiva installationer: 

1 000 000+

WordPress-plugins för ljud

Wordpress plugins ljud

Är du artist och vill sälja dina låtar online? Kanske har du en podcast som du vill sprida till så många som möjligt? Eller är du en skicklig berättare som vill förmedla dina historier muntligen? Oavsett vad du har för förhållande till ljud så behöver du en ljudspelare för att nå ut till resten av världen - i alla fall om du vill använda din egen hemsida som kanal.

Compact WP Audio Player

Det finns en anledning till att Compact WP Audio Player har ordet kompakt i namnet. När du placerar pluginens short codes i dina blogginlägg eller på sidor så är nämligen en liten play-knapp allt som dyker upp. Denna förvandlas sedan till en pausknapp när ljudet spelas upp. Bland funktionerna kan nämnas att du kan loopa och spela upp ljudet automatiskt, skriva ut en titel intill play-knappen och skapa en lista med flera ljudfiler.

Betyg på WordPress.org: 

4.3

Antal aktiva installationer: 

30 000+

WordPress-plugins för mobilt

Wordpress plugins mobilt

Idag är det inte längre ett val utan ett måste att ha en responsiv webbplats, dvs en webbplats som fungerar lika bra på surfplattor och mobiltelefoner som på datorer. Har du inte en sådan riskerar du missnöje från både Google, som kan ranka din sajt sämre, och besökare som inte har någon lust att zooma för att ta del av ditt innehåll.

WPtouch

Är ditt WordPress-tema inte responsivt? Då är det tur att WPtouch finns. Det är en mobil plugin som automatiskt skapar ett enkelt och funktionellt mobilvänligt tema till din webbplats mobila besökare med bara ett par klick. Personligen ser jag detta som en nödlösning och rekommenderar att du investerar i ett responsivt tema som fungerar på alla enheter utan extra tillägg, t.ex. Divi från Elegant Themes.

Betyg på WordPress.org: 

3.5

Antal aktiva installationer: 

400 000+

WordPress-plugins för Pinterest

Wordpress plugins Pinterest

Pinterest är ett socialt media som passar perfekt för dig som arbetar med produkter som gör sig bra på bild. Om du känner dig träffad är det på sin plats att koppla ihop din WordPress-webbplats med Pinterest.

Pinterest Pin It Button

Med Pinterest Pin It Button kan dina besökare enkelt pinna dina blogginlägg, sidor och bilder till sina anslagstavlor på Pinterest. 

Pinterest Pin It Button WordPress plugin

Med bara ett klick kan dina besökare pinna bilderna på din webbplats

Betyg på WordPress.org: 

4.8

Antal aktiva installationer: 

9 000+

WordPress-plugins för planering

Wordpress plugins planering

Som bloggare vet du att god planering är A och O för att spara både tid och kraft. Men tyvärr är det inte alltid lika lätt att uppnå i praktiken. Som tur är finns det fiffiga plugins som hjälper dig att schemalägga dina blogginlägg så att du får en tydlig överblick och klart för dig vad som ska göras och när.

Editorial Calendar

Editorial calendar WordPress plugin

Få ordning på ditt bloggande med en smidig planeringskalender direkt i WordPress adminpanel. Bildkälla: wordpress.org

Du som bloggar på egen hand eller ansvarar för en blogg med flera skribenter kommer garanterat ha nytta av Editorial Calendar. Nu kan du slänga papperskalendern, post-it-lapparna eller vad du nu förlitat dig på. Den här pluginen hjälper dig att komma ihåg att skriva den där blogginlägget på torsdag och ger dig en klar bild över hur bloggplaneringen framöver ser ut - direkt i WordPress adminpanel. Där kan du också enkelt flytta runt inlägg om planeringen skulle behöva ändras.

Betyg på WordPress.org: 

4.9

Antal aktiva installationer: 

50 000+


CoSchedule

Med CoSchedule kan du schemalägga både dina blogginlägg och dina uppdateringar i sociala medier i samma kalender. Denna smidiga plugin ger dig möjligheten att skapa en kö av sociala-medier-uppdateringar kring dina blogginlägg som automatiskt kommer att publiceras när ditt inlägg är live. Självgående marknadsföring med andra ord. Självklart kan du möblera om bland inläggen om du behöver det, och då följer de tillhörande sociala-medier-uppdateringarna med. Observera att pluginen endast är gratis i 14 dagar - men gillar du den så kan det vara väl värt investeringen.

Betyg på WordPress.org: 

4.7

Antal aktiva installationer: 

10 000+

WordPress-plugins för prestanda

Wordpress plugins prestanda

WordPress är som sagt fantastiskt - men det finns faktorer som tyvärr påverkar webbplatsens prestanda negativt. En sak är ökad trafik - självklart glädjande för dig, men trafikökningens baksid är att din sajt många gånger blir slö. En annan bov i dramat är tunga bilder och grafik som med sin filstorlek gör sajten trögladdad. Men frukta ej - det finns smarta plugins som fixar biffen.

W3 Total Cache

W3 Total Cache är den schweiziska armékniven bland cache-plugins - full av funktioner för att förbättra både din sajt användarupplevelse och snabbhet. Den tar hand om alltifrån att cacha sidor (dvs ser till att dina sidor inte behöver laddas på nytt vid varje besök) till att förkorta din sajts nedladdningstider. Men den är inte helt enkel att konfigurera på bästa sätt, så om du känner dig osäker se till att du tar hjälp av någon kunnig person eller leta upp en bra guide på nätet för att inte råka ut för några tråkigheter.

Betyg på WordPress.org: 

4.3

Antal aktiva installationer: 

900 000+


WP Super Cache

För enklare cache-behov är WP Super Cache ett bra val. Pluginen skapar statiska HTML-sidor och använder dessa istället för att dynamiskt generera nya varje gång (som WordPress gör som standard). Om du tycker W3 Total Cache verkar för krånglig så kan det här vara ett bättre val. 

Betyg på WordPress.org: 

4.2

Antal aktiva installationer: 

1 000 000+


WP Smush

Storleken på bilder och annan grafik ligger ofta bakom att din webbplats laddar långsammare än den skulle behöva göra. Men med WP Smush kan du råda bot på problemet. Pluginen scannar alla bilder du laddar upp, tar bort gömd och skrymmande information från dina bilder och reducerar därmed filstorleken utan att kvaliteten försämras. Och ju snabbare din sajt laddar, desto gladare blir både användare och sökmotorer med Google i spetsen.

Betyg på WordPress.org: 

3.5

Antal aktiva installationer: 

200 000+

WordPress-plugins för relaterade inlägg

Wordpress plugins relaterade inlägg

Lämnar dina besökare din sajt efter att de läst det första inlägget? Att öka antalet sidvisningar och minska avvisningsfrekvensen är en stor utmaning för de flesta som bloggar. Men chanserna att få besökarna att stanna kvar ökar betydligt med hjälp av plugins som visar andra relaterade artiklar direkt under artikeln de precis läst. 

Yet Another Related Posts Plugin (YARPP)

Yet Another Related Posts Plugin (YARPP) visar i listform inlägg, sidor och innehållstyper (custom post types) som är relaterade till det innehåll som dina besökare för närvarande tar del av. På så sätt ökar du chansen att de blir intresserade av ytterligare innehåll på din hemsida.

Betyg på WordPress.org: 

4.2

Antal aktiva installationer: 

300 000+

WordPress-plugins för sökmotoroptimering (SEO)

Wordpress plugins sökmotoroptimering seo

Att uppnå bra placeringar i det organiska sökresultatet på Google och andra sökmotorer är en viktig trafikkälla för många som driver en webbplats. Men det är lättare sagt än gjort och sökmotoroptimering (SEO) innebär många olika faktorer att ta hänsyn till. Lyckligtvis finns det WordPress-tillägg som hjälper dig på traven.

SEO Friendly Images

Något av det svåraste att komma ihåg att sökmotoroptimera är bilder. Vilken tur att det finns tillägg som rycker ut till din undsättning. SEO Friendly Images lägger automatiskt till alt- och title-texter till dina bilder, vilket ökar dina chanser till trafik från Google m.fl. 

Betyg på WordPress.org: 

3

Antal aktiva installationer: 

200 000+


Yoast SEO

Denna plugin behöver nästan ingen presentation. Yoast SEO är vida känd i WordPress-kretsar och den är något som du definitivt bör installera, konfigurera och lära dig om du vill ha fullkomlig ordning på torpet när det gäller SEO. Sökmotoroptimering är något du bör komma igång med så fort som möjligt om du vill bli framgångsrik på webben och Yoast SEO är din givna kompanjon på vägen.

Betyg på WordPress.org: 

4.5

Antal aktiva installationer: 

1 000 000+

WordPress-plugins för sociala medier

Wordpress plugins sociala medier

Sociala medier är och förblir en het potatis inom digital marknadsföring. Tillsammans med content marketing och sökmotoroptimering kan de sägas vara de tre pelarna som webbföretagande vilar på. För att maxa dina möjligheter att synas på Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ och de andra sociala medierna är de en god idé att ta en plugin till hjälp.

Flare

Flare är en enkel plugin som på ett snyggt sätt hjälper dig att både få fler följare via länkar till dina olika sociala medier och ser till att dina blogginlägg och sidor är lätta att dela. Du kan välja att placera delningsikonerna antingen ovanför, under, till vänster eller höger om ditt innehåll. 

Betyg på WordPress.org: 

3.2

Antal aktiva installationer: 

10 000+


Floating Social Bar

Ett av problemen med att ha delningsfunktioner för sociala medier på sin webbplats är att de ofta gör sajten långsammare. Det problemet slipper du med Floating Social Bar som fokuserat på att påverka laddningshastigheten så lite som möjligt samtidigt som den maximerar din synlighet på Facebook, Twitter m.fl. Pluginen har en flytande "share bar" med delningsknappar för de olika sociala medierna som följer med när användaren scrollar i ett blogginlägg eller på en sida.

Betyg på WordPress.org: 

4.3

Antal aktiva installationer: 

20 000+


Simple Social Icons

Namnet säger det mesta - med Simple Social Icons kan du lägga till ikoner med länkar till dina olika sociala medier på din hemsida. Du kan själv bestämma vilken form (kvadrat, cirkel, rundade hörn), storlek, färg ikonerna ska ha så att de matchar din design.

Betyg på WordPress.org: 

4.5

Antal aktiva installationer: 

100 000+

Pst! Vill du ta sociala medier för WordPress ett steg längre?

Gratis är gott, men om du vill ta kopplingen till sociala medier på din WordPress-webbplats till nästa nivå rekommenderar jag premium-pluginen Monarch skapad av Elegant Themes. Den är fullmatad med smarta funktioner - långt fler än gratisalternativen - för att dela innehåll i sociala medier och få fler följare.

Och som designnörd är jag mycket förtjust i Monarchs stilrena design med de i mitt tycke helt klart snyggaste delningsfunktionerna (du ser den bland annat in action på den här sidan - till vänster om innehållet, längst ner i inlägget och på bilder). Det finns så mycket mer att säga - men det är bättre att du tar dig en titt och bildar dig en egen uppfattning.

Kolla in Monarch >>

WordPress-plugins för spamskydd

Wordpress plugins spamskydd

Du som använt WordPress ett tag har förmodligen märkt att det förekommer en hel del spam-kommentarer och det är ett av de mest irriterande problemen med att driva en webbplats. Tyvärr finns det inget vattentätt sätt att helt mota bort dessa objudna gäster, men det finns plugins för att åtminstone minska antalet skräpkommentarer avsevärt.

Akismet

Akismet är en av de mest populära tilläggen för att förhindra spam och finns ofta redan med som standard när du installerar WordPress. Pluginen blockerar automatiskt spam på din webbplats och håller koll på alla kommentarer, trackbacks och pingbacks som görs på din blogg. Den släpper sedan igenom det som verkar vettigt och låter resten hamna i papperskorgen. Allt du behöver göra för att Akismet ska börja fajtas mot ovälkommet skräp är att registrera en API-nyckel, vilket du enkelt gör från adminpanelen.

Betyg på WordPress.org: 

4.8

Antal aktiva installationer: 

1 000 000+


WordPress Zero Spam

Med WordPress Zero Spam är det lätt som en plätt att blockera i stort sett alla skräpkommentarer som spam-trollen därute försöker få in på din sajt. Ingen krånglig konfiguration behövs utan det är bara att installera och aktivera pluginen. Sedan kan du lugnt luta dig tillbaka och njuta av en spamfri webbplats.

Betyg på WordPress.org: 

4.8

Antal aktiva installationer: 

10 000+

WordPress-plugins för statistik

Wordpress plugins statistik

Statistik kanske inte är det roligaste när det gäller webbföretagande, men för att bli framgångsrik är det ett nödvändigt ont att du har full koll på dina siffror. Med en bra plugin slipper du dessutom krångla med spårningskoder för att få kopplingen mellan din webbplats alla sidor och statistikverktyget att fungera.

Google Analytics by Yoast

Google Analytics WordPress plugin

Håll koll på din statistik direkt i WordPress adminpanel. Bildkälla: wordpress.org

En klassiker i webbstatistiksammanhang. Med Google Analytics by Yoast kan du enkelt spåra och ha koll på din webbplats statistik. Du kan dessutom ta del av viktiga rapporter direkt i WordPress adminpanel. Att koppla ihop din webbplats med Google Analytics är en enkel match och självklart är pluginen alltid uppdaterad i linje med statistikverktygets senaste funktioner. 

Betyg på WordPress.org: 

4

Antal aktiva installationer: 

1 000 000+

WordPress-plugins för säkerhet

Wordpress plugins säkerhet

Att WordPress är världens mest använda och populäraste webbpubliceringsverktyg har tyvärr sina baksidor. Populariteten drar tråkigt nog till sig hackare med en ond agenda som vill komma åt WordPress-baserade hemsidor. De gör sitt bästa för att hitta säkerhetshål i både själva WordPress och tredjepartsplugins. Nu behöver du inte bli alltför orolig - WordPress är en väldigt säker plattform och det kommer regelbundet nya uppdateringar för att täppa till säkerhetsluckorna. Men det är ändå bra att komplettera med en bra säkerhetsplugin för att vara på den säkra sidan.

All In One WP Security

All In One WP Security är en heltäckande, stabil och användarvänlig allt-i-ett-lösning med bra support som tar hand om din webbplats säkerhet när det gäller alltifrån säkra inloggningar till databasens säkerhet. Pluginen inkluderar dessutom en brandvägg.  

Betyg på WordPress.org: 

4.9

Antal aktiva installationer: 

40 000+


BackWPup

Det är att rekommendera att du tar en backup av din sajt åtminstone en gång per vecka. En bra plugin för att göra detta är BackWPup. Den skapar schemalägger automatiska backuper av din hemsida som du både kan ladda ner till din egen dator och automatiskt få uppladdade på gratis lagringstjänster som t.ex. Dropbox.

Betyg på WordPress.org: 

3.8

Antal aktiva installationer: 

300 000+

WordPress-plugins för sökfunktion

Wordpress plugins sökfunktion

Har du en sökfunktion på din webbplats för att hjälpa dina besökare att enkelt hitta innehåll som de är intresserade av? WordPress har, som du säkert har lagt märke till, en inbyggd sådan, men som tyvärr inte gör sitt jobb särskilt bra. Då är det tur att det finns alternativ.

Relevanssi

Relevanssi ersätter WordPress standardsökfunktion med en bättre sökmotor för webbplatssök. Den har gått om funktioner och ger dina besökare både bättre sökresultat med sortering efter relevans och bättre presentation av resultaten.  

Betyg på WordPress.org: 

4.7

Antal aktiva installationer: 

80 000+

WordPress-plugins för Twitter

Wordpress plugins Twitter

Sedan lanseringen 2006 har Twitter växt mer och mer. Och självklart är det något du som webbplatsägare ska ha i åtanke för din onlinemarknadsföring. Du kan använda Twitter för att bygga relationer med din målgrupp, nätverka med andra i branschen, marknadsföra dina produkter eller tjänster eller dela med dig av intressanta artiklar. Självklart finns det en rad Twitter-relaterade plugins för WordPress till din tjänst. 

Click To Tweet

Med Click To Tweet kan du skapa snygga "tweet-boxar" med valfria budskap som dina besökare kan dela på Twitter med bara ett klick. Du kan placera boxarna var du vill i dina blogginlägg - allt du behöver göra är att lägga in en short code i dina inlägg eller på dina sidor. Resultatet blir i stil med tweet-boxen du ser här under. Prova gärna!

50 gratis och riktigt bra WordPress-plugins till din hemsida!

Klicka för att twittra

Betyg på WordPress.org: 

4

Antal aktiva installationer: 

10 000+


Easy Twitter Feed Widget Plugin

Du som är en flitig twittrare vill säkert visa ditt Twitter-flöde på din hemsida. Det gör du enkelt med hjälp av Easy Twitter Feed Widget Plugin som placerar flödet i någon av din sajts widget-utrymmen, t.ex. sidopanelen eller sidfoten. Givetvis kan du välja vilka färger du vill på bakgrund, text och länkar så att flödet smälter in bra i övrig design.

Betyg på WordPress.org: 

4.8

Antal aktiva installationer: 

40 000+

WordPress-plugins för video

Wordpress plugins video

Video blir en allt viktigare del av marknadsföringen online, det har du säkert lagt märke till. Att lägga upp en video från YouTube eller Vimeo i ett inlägg eller på en sida är en lätt match, allt som behövs är inbäddningskod eller videons URL så är det klart. Men om video utgör en stor del av din webbplats content vill du säkert ha en bättre lösning som kan visa dina videor på ett mer engagerande sätt. Då är det läge med en plugin.

Cool Video Gallery

Cool Video Gallery är en plugin för dig som vill ha ett videogalleri på din hemsida. Den ger dig möjlighet att ladda upp videor som du lagrar själv (mp4, mov etc), lägga upp YouTube-videor och sedan hantera dessa i olika gallerier. Du kan också skapa spellistor och slideshows med dina videor plus en lång rad andra fiffiga funktioner som gör att videoinnehållet kommer trivas fint på din sajt. 

Betyg på WordPress.org: 

4.3

Antal aktiva installationer: 

10 000+


Easy Video Player

Easy Video Player är en användarvänlig plugin som gör det enkelt att lägga upp och visa dina videor på ett tjusigt sätt med hjälp av short codes som du kan modifiera utifrån hur du vill att dina videor ska visas. Du kan både lägga upp videor som du lagrar själv och videor som ligger externt (YouTube, Vimeo etc.). 

Easy Video Player WordPress-plugin

Visa upp dina videor på ett tjusigt sätt

Betyg på WordPress.org: 

4.6

Antal aktiva installationer: 

10 000+


Så där ja. Det var hela listan. Hoppas att du känner dig inspirerad och har hittat ett gäng tillägg som kan lyfta din WordPress-webbplats funktionalitet till nästa nivå.

Nu är det bara för dig att installera och aktivera de plugins du behöver. Sedan kan du njuta av en sajt som förvandlats till ännu bättre vän som dygnet runt årets alla dagar stödjer ditt webbföretagande på bästa tänkbara sätt.

Kör hårt!

Charlotta Wortzelius

Vill du ha tips på 50 extra gratisplugins till din hemsida?

50 plugins är en hel del, men vore det inte ännu bättre om du fick tips på 100 smarta gratisplugins till din hemsida eller blogg? En smidig PDF-guide som du kan spara på din hårddisk och ta fram vid behov eller skriva ut och använda när du arbetar med din webbplats?

Ladda ner PDF:n nu:

Ladda ner 100 gratis WordPress-plugins

PS. Vet du någon som skulle behöva tips på WordPress-plugins? Dela gärna!

 

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

0 kommentarer

Popular posts