Göm dina sidor för Google för att skydda dina digitala produkter

Skydda digitala produkter från GoogleGer du bort dina produkter gratis utan att ens veta om det?

Om du, liksom jag, jobbar med att sälja digitala produkter så är det viktigt att du tänker på att skydda ditt material för att inte förlora försäljningar och riskera att dina verk sprids vind för våg på Internet via alla de olika fildelningssajter som finns idag.

När jag började erbjuda e-böcker och videokurser på nätet så var det här med säkerheten något jag som tur var kom att tänka på – det är lätt att glömma bort i ivrigheten att få dela med sig av sina alster till världen.

Jag var inte speciellt kunnig när det gällde sådant på den tiden, men efter timmar av surfande och forskning så kändes det som jag hade koll. Och det är detta jag tänker dela med mig av här.

Eftersom jag använder mitt älskade WordPress till mina sajter så kommer jag att gå igenom hur man gör med det verktyget.

Naturligtvis finns det många sätt man kan arbeta med säkerhet på sin webbplats, det finns inget facit, så jag vill betona att det här är hur jag gör och tänker kring det hela.

Skydda dina digitala produkter

Du har väl inte lämnat låset öppet?

För det första: om du säljer en digital nedladdningsbar produkt på din blogg eller webbplats och inte använder ett professionellt program eller en tjänst för säkerhet för digitala produkter är det minsta du bör göra att dölja din nedladdningssida på din WordPress-sajt från sökmotorerna för att skydda dina digitala produkter.

Att sälja en e-bok på sin blogg är ett sätt att tjäna pengar på internet som blir vanligare och vanligare vid sidan om de traditionella annonsintäkterna. Men alla är vi barn i början och då har man ofta inte något säkerhetsprogram för skydd och är inte heller redo att köpa ett förrän man fått ordentlig snurr på verksamheten (de bästa programmen kräver tyvärr att du hostar upp en slant).

Men det finns saker du kan göra för att skydda nedladdningssidan utan att de behöva köpa någon extra programvara direkt och jag ska nu visa dig hur du lätt kan göra det på din egen blogg.


Jag tänker inte räkna upp hur man stjäl nedladdningsbara digitala produkter här eftersom jag inte vill bidra till detta, men tro mig när jag säger att det är löjligt lätt att hitta e-produkter med enkla sökfraser i Google om de inte är väl skyddade.

Även de mest enkla fraserna som ”Thank you for your order” eller ”Tack för ditt köp” (som är en av de vanligaste fraserna som används på nedladdningssidor) kommer sannolikt att producera en hel del fribiljetter för tjuvar.

Det är inte heller ovanligt att även de ”största elefanterna” inom försäljning av digitala produkter av misstag lämnar sina produktnedladdningssidor oskyddade så du behöver absolut skämmas om du råkat lämna din produkt öppen för massorna.


OBS! Att göra följande på din blogg är inte idiotsäkert. Det är endast ett sätt att hålla de lataste tjuvarna borta från din nedladdningssida tills du kommer till en punkt där du är redo att investera i bättre säkerhet.

Första steget: Håll din sida borta från Google

För att hålla din nedladdningssida borta från Googles sökresultat (och självklart även de andra sökmotorerna) behöver du lägga till en metatagg till koden som ser ut så här:

<meta name=”robots” content=”noindex”>

För att göra det snabbt och lätt att dölja enskilda sidor är det bästa att använda en plugin (under förutsättning att du har en WordPress-webbplats). Den jag använder är:

PC Hide Pages

Du kan antingen ladda ner den från länken ovan, eller så kan du lägga till det direkt inifrån din kontrollpanel i WordPress:

Hur du installerar pluginen från WP Admin

 • Från sidomenyn inne i WordPress kontrollpanel går du till fliken Tillägg (Plugins) och under den klickar på ”Lägg till nytt”.
 • I sökfältet för tillägg skriver du ”PC Hide Pages” och den plugin du ska ha borde vara den första som visas i resultatlistan.
 • Under pluginnamnet klickar du på ”Installera nu”.
 • Nu förändras sidan och under pluginnamnet klickar du nu på ”Aktivera”.

När pluginen har aktiverats kommer du att se att det finns en konfigurationssida under ”Inställningar” som heter ”Hide Pages” där du enkelt kan bocka för vilka sidor du vill dölja för sökmotorerna.

Skydd för digitala produkter

PC Hide Pages är för övrigt inte den enda bra pluginen därute. Här finns 50 andra gratis WordPress-plugins som ökar din webbplats funktionalitet.

Andra steget: Gör din URL svår att gissa

För att minska risken för att tjuvar kan ”gissa” din nedladdningssidas URL, kan du ändra d webbadressen på sidan från ett standardnamn till en galen lång uppsättning av tecken som är betydligt svårare att gissa.

Till exempel kanske tjuvar försöker med saker som:

”domän.com/download”, eller ”domän.com tack”

Men om adressen till din nedladdningssida är:

”domän.com/pohjgksk86_wtj”

kommer ingen att kunna gissa den. Om vi inte har att göra med en extremt skicklig gissare förstås.

Det betyder naturligtvis inte att du måste ge även själva sidan en knäpp titel. Du behöver bara ändra permalänken när du skapar sidan genom att klicka på redigeraknappen för permalänkar somd du hittar precis under sidans rubrik när du skapar/redigerar en sida.

Säkerhet för digitala produkter

Glöm nu inte att även gömma länkar till den sidan på din blogg!

Nu när du har dolt din sida från sökmotorerna så behöver du se till att det inte finns interna länkar till den någonstans på din blogg heller.

Det finns två saker du måste göra:

1. Ta fram ditt sid-ID

Det enklaste sättet att ta reda på Sid-ID för någon sida är att först klicka på ”Sidor” på den vänstra panelen i WordPress kontrollpanel.

Nu är det bara att föra musen över den sida du vill dölja (men klicka inte på den!)

Titta på URL:n längst ner på webbläsarens ram så ser du en länk som ser ut ungefär så här:

http://www.dindomän.com/wp-admin/post.php?post=19&action=edit

Ser du ”post = 19”? Detta innebär att din sida har ID 19.

2. Uteslut denna sida från att listas någonstans på din blogg (header, widgets, etc.)

Beroende på vilken tema du använder till WordPress, kan du finnas ett par platser där du kommer att behöva ”utesluta” sidan 19.

Det finns flera sätt du kan göra så att den sidan försvinner:

 • WordPress har numera skräddarsydda menyer som tillåter dig att anpassa webbsidor som visas i din navigering (titta på dessa videoguider) för att lära dig mer om detta.
 • Vill du inte krångla med anpassade menyer för din navigering? Använd då istället denna enkla ”utesluta sidor”-plugin.
 • Gör det manuellt. Sådär skoj, men här lär du dig hur.

Förutom för navigeringen behöver du bara komma ihåg att hålla den borta från att listas någon annanstans på din blogg (till exempel i sidofältets widgets som vanligtvis har ett fält där du kan utesluta enskilda sid-ID:n). Men glöm bara inte att lägga till sidan du vill utesluta!

Hur ska man veta om nedladdningssidan redan är indexerad?

Tja, om du skriver den specifika webbadressen i Google direkt eller söker på följande: ”site: dindomän.com” så kommer sökmotorn att visa dig alla sidor från din webbplats som är indexerade i Googles index.

En annan sak du kan kontrollera är din sajts statistik med Google Analytics eller vad du nu använder. Om du märker att din nedladdningssida har många fler besökare än försäljningen visar, kan det vara något fuffens på gång.

Kontrollera också statistik för misstänkta sökfraser som besökarna använde för att hitta din webbplats, exempelvis ”tack för din beställning” och liknande.

Vad gör du om din nedladdningssida redan är indexerad?

Är det kört om din sidan redan ligger på Google för allmän beskådan? Nej då. Scrolla bara snabbt tillbaka det här inlägget till steg ett och skynda dig sedan att lägga till metataggen noindex!

Nästa gång Google genomsöker din webbplats kommer sökmotorn att märka denna tagg och de-indexera din sida.

Om du vill påskynda processen kan du även skicka en begäran om borttagning av webbadress från Googles sökresultat i Googles verktyg för webbansvariga (klicka på länken och välj sedan den av länkarna längst ned på sidan som passar din situation bäst).

Vad kan jag göra mer för att skydda mina digitala produkter?

Som jag nämnde i början av inlägget, det bästa sättet att skydda dina nedladdningar är att använda programvara från tredje part.

Det finns flera alternativ ute på marknaden och vad som passar dig bäst beror på vad du har råd md och vad som passar dina behov.

Du kan hitta tjänster som E-Junkie som har alternativ för att komma igång för så låga priser som 5 dollar per månad eller så kan du köpa script för medlemssajter och WordPress-plugins som Wishlist Member som du kan köpa för under 100 dollar för att skydda ditt innehåll.

Ett annat lite dyrare alternativ för skydd när man säljer digitala produkter är DLGuard som är användarvänligt och har en finfin automatisering. Systemet är top notch inom säkerhet, men det har också många andra extrafunktioner som till exempel tidsbegränsade nedladdningslänkar, shoppingvagn, rabattkuponger m.m. Man får dessutom jättebra stöd direkt från utvecklaren.

Hoppas att den här artikeln varit till hjälp – i många fall kanske också en ögonöppnare.

Charlotta Wortzelius


Dagens marknadsföringslärdom

Vänta inte en dag till med att göra något åt säkerheten och skydda dina digitala produkter!

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

2 kommentarer
Kenneth säger 23 augusti 2012

Det där med säkerhet är verkligen något att tänka på på nätet. Får genast kolla upp hur de ligger till med mina PDF:er… Tack för infon!

Svara
  Charlotta säger 24 augusti 2012

  Kul att du uppskattade inlägget. Hoppas du får ordning på säkerheten.

  Svara
Svara

Popular posts