Ska du använda Blogger eller WordPress när du bloggar?

Som ivrig och förtjust wordpressare sedan 2009 är inte den frågan speciellt svår att svara på för mig personligen. Jag tycker att WordPress är toppen som bloggverktyg av otroligt många anledningar (även om jag vet att det även har sina nackdelar) och kan inte tänka mig att byta.

Men för att ge dig som funderar på att börja blogga – eller för den delen redan bloggar – en hjälpande hand när det gäller att välja bloggplattform för dina framtida alster, kommer här en mer objektiv bedömning av de två bloggkonkurrenterna.

Till min hjälp tar jag Matt Cutts från Google, som regelbundet svarar på frågor på Googles Webmaster Channel. I videon här under lyder frågan, som framför allt fokuserar på de båda bloggkonkurrenternas styrka inom SEO, så här:

Jag har använt Blogger i tre år, men alla säger att WordPress är överlägset för SEO. Efter att ha sökt igenom många sajter med ljus och lykta har jag inte kunnat hitta SEO-fördelarna med Blogger – finns det några?

Är WordPress bättre för sökmotoroptimering än Blogger?

[imaioVideo v=1]

Ser man till vad Matt säger i videon så verkar det som om WordPress vinner matchen med en liten marginal på grund av att det erbjuder större flexibilitet, mer kontroll och mer kraft. Att hans egen blogg drivs med WordPress istället för Blogger, som företaget han jobbar på ligger bakom, är ju också en intressant aspekt i sammanhanget…

Sammanfattning:

Blogger vs WordPress

 • Blogger är bättre för ”vardagligt bloggande eftersom det är enklare att förstå och komma igång med. Det är också säkrare eftersom det ligger i molnet och du slipper ladda ner någon programvara (och då får vi utgå ifrån att han refererar till WordPress.org som du installerar på din egen sajt och inte WordPress.com då du har din blogg hos WordPress).
 • WordPress är mer flexibelt och eftersom du har det på din egen domän kan du skräddarsy allt precis som du vill ha det, till exempel när det gäller dina URL:er. Dessutom finns det många gratis WordPress-plugins som ger dig den funktionalitet du vill ha.
 • WordPress löper större risk att hackas – det är sant och därför ska du se till att din sajt är säker genom att till exempel installera Better WP Security.
 • Båda kan ranka bra under förutsättning att du publicerar bra innehåll, lyckas få bra inlänkar och erbjuder en bra användarupplevelse.
 • Viktigast är att välja den plattform du själv trivs bäst med och tycker är smidigast att använda – och skulle du någon gång vilja byta så erbjuder både Blogger och WordPress export- och importfunktioner.

Jag röstar alltså utan att tveka på WordPress om du ska börja blogga medan Mr Cutts är lite mer diplomatisk i sina råd. Men prova själv för att hitta din favorit.

Charlotta Wortzelius


Dagens marknadsföringslärdom

Prova dig fram för att hitta din favorit bland bloggverktygen.

BloggkommentarerVad säger du? Är Blogger eller WordPress bäst?
Berätta gärna om dina egna erfarenheter av Blogger och WordPress i kommentarsfältet här under.

[hcshort id=”5″]

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

3 kommentarer
Magnus säger 11 mars 2013

WordPress FTW!

Svara
Michael Sillion säger 14 mars 2013

Jag har 2 bloggar på WordPress och körde en på Tumblr. Är nöjd med WordPress men kommer inte använda Tumblr igen

Svara
  Charlotta Wortzelius säger 14 mars 2013

  Har testat Tumblr lite smått, mest av nyfikenhet men fastnade inte för det. Är väl också alltför WordPress-frälst för att gå över till något annat…

  Svara
Svara

Popular posts