6 anledningar till att nya bloggar går åt skogen

Så här på dag 5 i årets mest inspirerande utmaning #Blogg100 har jag funderat över anledningar till att så många nya bloggar misslyckas och hur man kan öka sina egna chanser att lyckas.

För hur kommer det sig att bloggaren, som rak i ryggen och med tangenter vassa som sylar påbörjat sitt projekt, efter ett tag tunnar ut sina insatser mer och mer? För att till slut tvingas se sina förhoppningar grusade och bloggen som ännu ett offer på den så dystra bloggkyrkogården.

Med denna reflektion hoppas jag kunna hjälpa någon bloggare därute att undvika vanliga fällor samtidigt som jag kan påminna mig själv om vad jag måste göra för att hålla mig på banan.

Inte alltid en dans på rosor

Misslyckad bloggFörst och främst kan vi fastslå att det är ett ganska minst sagt utmanande projekt att starta en blogg. Speciellt om du ser den som ett tänkbart vapen i marknadsföringen av ditt företag. Och att du får lön för mödan är sannerligen ingen garanti, i alla fall inte om vi pratar finansiell sådan.

För även om bloggande kan göra gott för det allmänna välbefinnandet så betalar ju sådana känslor tyvärr inte hyran… Många är de bloggare som så småningom märker att hur många timmar de än lägger på att knåpa ihop inlägg efter inlägg så får de ingen som helst belöning för ansträngningen.

Det skapas nya bloggar varje timme, men som bekant är det många som det aldrig blir något av. De får aldrig se frukterna av sitt arbete, varken när det kommer till trafik eller inkomst. Men jag är övertygad om att chanserna att du lyckas är högre om du undviker ett antal betydelsefulla misstag som annars med säkerhet skickar en blogg rakt ut i intet.

1. Dåligt innehåll

Under åren har jag sett många bloggar med förvånansvärt taffligt innehåll – och sedan blir de förvånade när deras bloggar inte blir succéer. De bloggar som lyckas håller hög kvalitet och har unikt innehåll. De är också skrivna med ett bra språk och en god grammatik (här vill jag dock understryka att det inte behöver vara så) och framför allt berättar de något intressant för läsaren.

Det spelar egentligen ingen roll hur bra du är på marknadsföring, sökmotoroptimering eller design – människor besöker bloggar för att läsa intressanta inlägg. Så om du inte har något intressant att säga eller inte tar dig tiden att skapa ett unikt och välskrivet innehåll, kommer du få en tuff framtid som bloggare.

2. Oklar inriktning

Det här kanske låter ganska självklart, men innan du startar en blogg behöver du bestämma dig för vad den ska handla om. Bloggens ämne bör du presentera tydligt och sedan ska detta speglas i både din design och marknadsföring. Många bloggare börjar skriva om en sak och sedan hoppar de glatt vidare till nästa ämne som inte alls har någon koppling till det första. Och sedan till nästa.

Denna strategi – eller snarare brist på – gör det nästan omöjligt för din blogg att bli framgångsrik. Hur ska du kunna få trogna läsare som regelbundet återvänder till din blogg när de inte har en aning om vad du kommer skriva om nästa gång? Nej, att vara bloggare är ingenting för hoppjerkor.

3. Bristfällig navigation

När en läsare kommer till din blogg ska du se till att det är så enkelt som möjligt för dem att läsa fler inlägg än de som just då finns på din förstasida. Många bloggar har tyvärr dålig navigation som gör att besökaren bara läser det första inlägget och sedan klickar på tillbakaknappen. Och kom ihåg att det inte spelar någon roll hur bra ditt innehåll är om ingen kan hitta det.

Därför ska din startsida innehålla tydliga länkar till både dina senaste och dina mest populära inlägg så att du uppmuntrar dina besökare att läsa dina övriga inlägg. Hur ska du annars få dem att inse att din blogg är en blogg som de ska hålla ögonen på? Dessutom är det negativt för din bounce rate att besökare lämnar efter att bara besökt en enda sida på din blogg.

4. Inte ens en grundläggande sökmotoroptimering

Du behöver verkligen inte vara en expert på sökmotoroptimering för att kunna driva en framgångsrik blogg, men att försumma grundläggande sökmotoroptimering kommer medföra att du alltid ligger steget efter konkurrenterna.

Och för att lära dig bas-SEO räcker det med att du lägger ett par timmar på Google. Det är det definitivt värt för att slippa riskera att din blogg hamnar i sökmotorernas svarta hål och aldrig blir hittad. Som sagt är bra innehåll nyckeln till vind i bloggseglen, men ditt innehåll får inte bli som en nål i höstacken Internet. Det är alltså här som sökmotoroptimeringen kommer in i bilden.

5. Inga delningsknappar för sociala medier

Ett av de enklaste sätten att öka antalet återkommande besökare till en ny blogg är att få dina befintliga läsare att rekommendera den till andra. Även om du tycker att marknadsföring på Facebook och Twitter känns som överkurs för dig så behöver inte det hindra dig från att ha enkla delningsknappar på din blogg.

Använder du till exempel WordPress finns det en uppsjö av plugins som ser till att dina läsare enkelt kan dela ditt innehåll med bara ett klick, och det gör det säkerligen för övriga bloggverktyg också. Att inte ha några delningsknappar är alltså ett onödigt hinder för att få fler läsare som du lätt kan fixa.

6. För få uppdateringar

Slutligen så har vi det här med hur ofta du uppdaterar. Även om du rivstartar bloggen med 50 nya inlägg på tre veckor så måste du regelbundet publicera nya inlägg om du vill att din blogg ska bli – och förbli – populär. Ingen rast och ingen ro med andra ord. Och att skriva inlägg på inlägg känns säkert lätt som en plätt när du startar bloggen, men när det gått ett par veckor kanske du börjar tröttna och går vidare till någonting nytt.

Framgångsrika bloggar publicerar i regel nytt innehåll minst en gång i veckan, gärna oftare, och det är vetskapen om att det kommer nytt och intressant innehåll som gör att människor återvänder regelbundet.

Så att en blogg blir framgångsrik är alltså ingen slump – det är blod, svett och tårar som gäller. Och att vara ettrig som tusan. Det är också så jag tänker klara #Blogg100.

Charlotta Wortzelius


Dagens marknadsföringslärdom

Publicera regelbundet nytt och intressant innehåll på din blogg för att få dina läsare att återvända.

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

8 kommentarer
Susanne säger 27 januari 2013

Ett av de skäl som får mig att lämna en blogg hur bra den än kan tyckas vara, är när RSS-flödet är kapat och inte kommer in i sin helhet i min RSS-läsare. Oerhört irriterande tycker jag.

En annan sak som rör ungefär samma företeelse är när jag på själva bloggen bara får ett utdrag ur inlägget och måste klicka ytterligare en gång för att läsa allt. WordPress har det så i default-inställningen för sitt vanliga tema.

Och flödet här var helt så jag lägger in den här bloggen i läsaren efter att ha hittat hit via #blogg100. Jag kan nog få en del tips här, tror jag, även om jag bara läst ett enda inlägg. 🙂

Svara
Susanne säger 27 januari 2013

Hoppsan, det sistnämnda jag skrev händer ju här. Hmm.

Svara
  Charlotta Wortzelius säger 28 januari 2013

  Det här är ju en smaksak så klart, men jag föredrar faktiskt att bara visa utdrag hur blogginläggen på ”samlingssidor” för blogginlägg, som t.ex. startsidan. Tycker både att det är snyggare layoutmässigt och ger en bättre överblick över inläggen för besökaren än att behöva scrolla ner igenom långa texter som ligger staplade på varandra. Men det där är ju olika som sagt.

  Svara
Maryem Nasri säger 10 februari 2013

Hejsan!

Bra sammanfattning Charlotta, jag tror att många väntar sig snabba resultat och tröttnar när det inte går så fort som de har tänkt sig. Att få en blogg indexerad och bygga upp en trogen läsarkrets samt synas i sökresultat tar tid. Precis som du så har jag antagit utmaningen #blogg100 för att få fart på mitt bloggande.

När det gäller utdragen så är det tyvärr inte bara en smaksak. Anledningen till att WordPress har det som default är att sidorna annars finns i sin helhet på två ställen. Google ser det då som duplicerat innehåll och vet inte vilken sida som är viktigast att läsa av, vilket ofta resulterar i att Google inte ger någon av sidorna särskilt stort värde. För den som vill öka sin synlighet på Google är det därför nästintill bortkastad tid att låta blogginläggen synas i sin helhet i resultatlistningen.

Svara
  Charlotta Wortzelius säger 11 februari 2013

  Hej! Tack för din kommentar och kul att höra att vi båda är med i #blogg100. En rolig utmaning och förhoppningsvis orkar jag hålla i hela vägen fram.

  Du har helt rätt när det gäller utdragen i WordPress. Tyvärr ser man en och annan som fortfarande håller kvar vid att låta blogginläggen i sin helhet synas i resultatlistan, vi får hoppas att de läser din kommentar.

  Svara
Svara

Popular posts