4 misstag att undvika när du använder video på din blogg

Snacket går för högtryck om att videor i dina blogginlägg är ett finfint sätt att attrahera besökare och öka konverteringen på din sajt.

Kanske har du själv testat video? Och kanske fått till en fundamental succé? Eller har du suckande gett upp när det inte verkar ge några resultat?

Men kasta inte in handduken ännu. Du kanske bara är skyldig till något av de misstag som människor ofta gör när de använder video i sin digitala marknadsföring.

För framgångsrik videomarknadsföring innebär inte bara att slänga upp en video i ett inlägg och hoppas på det bästa utan kräver betydligt mer om du vill dra nytta av strategins fulla potential.

Därför går jag här igenom fyra vanliga videomisstag på bloggar:

1. Du talar inte om att ditt inlägg innehåller en video

Du ska alltid se till att dina besökare förstår att ditt inlägg innehåller en video och således är lite extravagant. Detta kan du uppnå på två sätt:

 1. Specificera det i inläggets titel. Detta är jag själv slarvig med, det ska erkännas, men tänker börja skärpa mig nu. Exempelvis kan du inleda ditt blogginläggs titel med *VIDEO*. På så sätt ser dina besökare direkt att inlägget innehåller en video och därför är något utöver det vanliga. Efter *VIDEO* skriver du inläggets titel som du hade gjort i vanliga fall, till exempel *VIDEO* Så här sålde jag 30 fiskespön på mindre än en kvart.
 2. Se till att lägga videon högt upp på sidan. Om det är möjligt ska du sträva efter att placera videon så att den syns utan att besökaren behöver scrolla. På så sätt ser besökaren att det finns en video även om de inte har läst din titel.

Och glöm för sjutton inte att ropa video, video när du marknadsför ditt inlägg på Facebook, Twitter och andra sociala medier.

2. Du har ingen text i inlägget

Inte alltför sällan ser man blogginlägg som inte består av någonting annat än en inbäddad video. Men håll med om att det kan vara på sin plats att ge dina besökare något slags hum om varför de ska lägga sin dyrbara tid på att titta på din video. Och kanske även en liten varning om det är en långfilm du serverar dem.

Introducera din video med ett par meningar ovanför videon och summera den sedan kortfattat under, det är allt som krävs. Men lämna dem alltså inte ensamma med din video.

3. Du anpassar inte videons storlek till din sajts layout

Videomarknadsforing misstagDet här är ett riktigt no-no. Du måste vara noga med att den video som du bäddar in har en storlek på spelaren som passar din layout. Finns det något fulare än en video som är för bred för sidan den ligger på och därför överlappar sidokolumnerna eller dylikt?

När du hämtar inbäddningskod från till exempel YouTube så innehåller den första delen av koden alltid mått för bredd och höjd (t.ex. iframe width=”560″ height=”315″).

Se till att denna bredd inte överstiger bredden på din blogg – och ha gärna lite marginal till kanten för att öka den estetiska upplevelsen. Det är bara att experimentera sig fram med bredd och höjd. Ytterligare ett tips är att försöka få bort de svarta kanterna i videons topp och botten om du kan.

Vill du höja nivån ytterligare på din videoinbäddningskod vill jag tipsa om det här inlägget som gör en bra genomgång av detta.

4. Du har inget call to action

När du nu har ansträngt dig så för att skriva ett bra inlägg som dessutom toppas med en video, är det ju nästintill tjänstefel att inte ha ett call to action i slutet. Med andra ord tala om för besökaren vad han eller hon ska göra nu.

Ska de köpa din produkt, ska de dela din sida på Facebook, ska de prenumerera på ditt nyhetsbrev? Det är upp till dig, men poängen är att de inte får tänka ”Okej, bra info men vad ska jag göra nu?” när de tittat på din video och läst din text.

Då har du både slösat bort deras tid och din egen tid.

Gör det därför till en vana att ha ett fält för nyhetsbrevsprenumeration, en länk till din Facebook-sida eller dylikt i slutet av blogginlägget för att inte riskera att tappa besökaren. Och varför inte ha ditt call to action även i videon (under förutsättning att du skapat den själv).

Det här var de fyra misstagen – naturligtvis finns det annat att tänka på också, men hoppas de har fått dig att fundera över hur du själv använder video i din blogg.

Och vad ska du göra nu? Ja, varför inte dela inlägget i de sociala medierna – knappar finns här på sidan. Då gör du mig dessutom glad så här till helgen.

Charlotta Wortzelius


Dagens marknadsföringslärdom

Använd video i din marknadsföring – men gör det på rätt sätt.

Om skribenten Charlotta Wortzelius

Charlotta Wortzelius är grundare av Online Marketing Academy och en hängiven copywriter och internetmarknadsförare som brinner för att hjälpa företag att lyckas med sin närvaro på nätet.

Följ mig:

Gör din röst hörd:

4 kommentarer
Susanne säger 2 oktober 2012

Har testat att ha lite videor på vår sajt, men det här med ett tydligt call to action har vi inte riktigt tänkt över känns det som. Tack för ögonöppnaren!

Svara
  Charlotta säger 2 oktober 2012

  Hej Susanne! Kul att kunna hjälpa till. Lycka till med era videor!

  Svara
Karin säger 14 november 2012

Hej,
Tack för bra tips för mig som är i startgroparna med digital marknadsföring!!
Hälsningar Karin

Svara
  Charlotta säger 18 november 2012

  Kul att kunna hjälpa till, lycka till med din digitala marknadsföring!

  Svara
Svara

Popular posts